Két idős ember.

Az emberek valószínűleg legalább 130 évig élhetnek, de lehet, hogy jóval tovább is, bár egy új kutatás szerint az ilyen szuper öregkor elérésének esélye továbbra is elenyészően kicsi.


Az emberi élettartam határát régóta éles viták övezik, a legújabb tanulmányok szerint akár 150 évig, sőt, egyes kutatók állítása alapján valójában nincs is maximális határa életünknek. A Royal Society Open Science című folyóiratban nemrég közzétett új kutatás vitába bocsátkozik a szupercentenáriusokra (110 éves vagy annál idősebb emberekre – a szerk.) és a 105 éves vagy annál idősebb fél-szupercentenáriusokra vonatkozó új adatok elemzésével – írja a Science Alert.

Míg a halálozás kockázata általában életünk előrehaladtával növekszik, a kutatók elemzése szerint a rizikófaktor földi létünk végén tetőzik, és körülbelül 50-50 százalékos szinten marad.

110 éves koron túl úgy gondolhatunk, hogy még egy évet élni majdnem olyan, mintha feldobnánk egy érmét. Ha fejet kapunk, akkor megéljük a következő születésnapunkat, ha nem, akkor valamikor a következő évben meghalunk

- mondta a kutatást vezető Anthony Davison, a Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) statisztika professzora.

Valószínűnek tűnik, hogy az emberek legalább 130 éves korukig élhetnének, viszont az eddigi eredmények extrapolálása (múltbeli adatok alapján egy jövőbeli időponthoz tartozó értékek megbecsülése – a szerk.) arra utal, hogy az emberi élettartamnak nincs határa - állapítja meg a kutatás.

A következtetések egybevágnak a nagyon idősek adathalmazain végzett hasonló statisztikai elemzésekkel.

Ez a tanulmány azonban megerősíti és pontosítja ezeket a következtetéseket, mivel most már több adat áll rendelkezésre

mondta Davison.

Az első adathalmaz, amelyet a kutatócsoport vizsgált, az International Database on Longevity nemrég közzétett anyaga, amely tizenhárom ország több mint 1100 száz évnél idősebb emberének adataira terjed ki.

A második adat Olaszországból származik, minden olyan személyről, aki 2009 januárja és 2015 decembere között betöltötte a százötödik életévét.

Egy id\u0151s h\u00f6lgy keze.

Danie Franco/Unsplash

A munka magában foglalja a meglévő adatokból történő extrapolációt, de Davison szerint ez a logikus megközelítés.

A szélsőséges öregséggel kapcsolatos minden tanulmány, legyen az statisztikai vagy biológiai, extrapolációt foglal magában. Képesek voltunk megmutatni, hogy ha létezik egy 130 év alatti határérték, akkor azt a most rendelkezésre álló adatok alapján már ki kellett volna tudnunk mutatni

mondta.

Mégis, csak azért, mert az emberek elméletileg elérhetik a 130 évet vagy még azon is túl –, nem jelenti azt, hogy ezt egyhamar látni fogjuk. Először is az elemzés olyan embereken alapul, akik már elérték azt a viszonylag ritka életkort, hogy jóval 100. életévük fölé jutottak.

Emellett még 110 évesen is körülbelül egy a millióhoz az esélye annak, hogy elérjük a 130-at. Nem lehetetlen, de nagyon valószínűtlen

folytatta Davison.

Úgy véli, hogy még ebben az évszázadban láthatunk olyan embereket, akik sikeresen betöltik a százharmincat, mivel egyre többen érik el a szupercentenáriumot, ezzel nő az esélye annak, hogy valaki megközelítse az egy az egymillióhoz arányt.

Jelentős orvosi és társadalmi előrelépések hiányában nagyon valószínűtlen, hogy valaha is megfigyelhető lesz ennél sokkal magasabb életkor

tette hozzá.

A valaha élt legidősebb ember a francia Jeanne Calment volt, aki 1997-ben halt meg 122 éves korában. Valódi életkora némi vita tárgyát képezte, többen azt állították, hogy csalásról van szó, de 2019-ben több szakértő is azt mondta, hogy a bizonyítékok felülvizsgálata megerősítette a nő korát. A valaha élt legidősebb ember trónjára pályázók előtt még hosszú út: a világ legidősebb igazoltan élő embere jelenleg a japán Kane Tanaka, aki 2022 januárjában ünnepli majd 119. születésnapját.

A figyelmetekbe ajánljuk