öregedés time lapse

Megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát az egészséges idősödő felnőtteknél a hiperbár oxigénterápia. A Tel-Aviv-i Egyetem (TAU) és az izraeli Samír kórház közösen kutatta a túlnyomásos kamrában töltött idő hatékonyságát.


A kutatók 35 egészséges, 64 éves, vagy annál idősebb személynek 60 hiperbár oxigénkezelést adtak 90 napos időtartam alatt. A kutatásban résztvevőktől vérmintákat vettek a terápia előtt, alatt és után, valamint egy kis idővel a kezeléssorozat befejezését követően. A tudósok a vérben lévő különböző immunsejteket vizsgálták, és összehasonlították az eredményeket. Azt figyelték meg, hogy a hiperbár, vagyis túlnyomásos kamrában eltöltött idő miként hat az öregedéssel és annak betegségeivel kapcsolatos két fő folyamatra: a telomerek hosszára (minden kromoszóma mindkét végén elhelyezkedő védőrégiók – a szerk) és az öreg és rosszul működő sejtek felhalmozódására a szervezetben.

Az Aging című tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a vérben megtalálható immunsejtekre figyeltek. Megállapították, hogy a kezelések két fő szempontból valójában megfordították az öregedés folyamatát: a telomerek 20-38 százalékkal hosszabbak lettek, noha elméletileg rövidülniük kellett volna az idő előrehaladtával, és sejttípustól függően jelentősen, 11-37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek százalékos aránya a teljes sejtpopulációban.

A hiperbár oxigénterápiát az 1950-es években kezdték használni Hollandiában.

Getty Images /ER Productions Limited

A kutatást Sáj Efrati professzor, a TAU orvosi és neurológiai karának professzora, egyben a Samír kórház hiperbár orvosi központjának alapító-igazgatója, valamint Amir Hadanny, a központ kutatási igazgató-orvosa vezette.

„Míg korábban elsősorban fejsérülteknél, agyvérzésen átesett betegeknél figyeltük a hiperbar oxigénkamra hatását, ezúttal egészséges idős emberek voltak az alanyok. Náluk kutattuk, hogy az ilyen kezelések képesek-e lelassítani, leállítani vagy akár megfordítani a normális öregedési folyamatot a sejtek szintjén."

– magyarázta Efrati.

Jelenleg a telomer rövidülését tekintik az öregedés biológiai alapjának, ezt próbálják hosszabbítani gyógyszerekkel, életmód-változtatással és intenzív testmozgással. A Tel-Aviv-i kutatók bebizonyították, hogy hasonló hatást lehet elérni az 1950-es évektől használatos HBOT terápiával is, legalábbis az alapvető sejtmolekuláris szinten.

via MTI

A figyelmetekbe ajánljuk