Miért tűntek idősebbnek az emberek régen?

Miért tűntek idősebbnek az emberek régen?

Ha valaha lapozgattad a rokonaid régi fotóalbumát, vagy esetleg régi tévéműsorokat bambultál, talán neked is megfordult már a fejedben a gondolat: miért néznek ki ezek a tinédzserek úgy, mintha középkorú felnőttek lennének?


Bár egy része biztosan szelekciós torzítás, mégis van-e igazság ebben a felvetésben? A Vsauce YouTube-csatorna által készített, a témát vizsgáló videó szerint igen, de részben arról is szó lehet, hogy a múltból származó bizonyos kinézeteket az öregséggel társítjuk.

Ez is érdekelhet: Kiderült: megállítja az öregedést egy 70 éve létező eljárás

Ahogy Michael Stevens, a Vsauce munkatársa a videóban elmagyarázza, az öregedési ráták idővel megváltoztak olyan tényezőknek köszönhetően, mint az életszínvonal, a jobb egészségügyi ellátás és az életmódbeli döntések. Természetesen a világ szerencsésebb részein, és még azokon a régiókon belül is, ahol ezek a fejlesztések történtek, vannak különbségek a különböző csoportok között a jövedelem és az osztály alapján.

Bár nem meglepő, hogy a jobb életszínvonal hatással van az öregedésre, a látványos változás egy-két évtized alatt bekövetkezett.

Egy 2018-ban közzétett tanulmány a biológiai öregedés változásait vizsgálta a kronológiai életkorhoz képest 1988 és 2010 között. Azt találták, hogy még ebben a rövid időintervallumban is jelentős különbségek mutatkoztak az öregedésben, az újabb generációk biológiailag „fiatalabbak" voltak.

A tanulmány hangsúlyt fektetett az olyan életmódbeli tényezőkre is, mint a dohányzás, ami részben magyarázatot adott arra, hogy a férfiak és nők biológiai életkora közötti különbség miért csökkent. A férfiak például az idő előrehaladtával egyre kevesebbet dohányoztak, továbbá a gyakoribb gyógyszerhasználat az egészségi állapot javulásához vezetett.

Olvasd el ezt is! Miért tűnik gyorsabbnak az idő, ha öregszünk?

A Vsauce szerint az egyik nagy tényező (az összes többi változással együtt, mint például a fogápolás és a bőr öregedésétől védő naptejek) pusztán a mi elfogultságunk, ahogyan az idősebb divatot látjuk. A régi trendeket az öregséghez társítjuk, még akkor is, ha olyan fényképeket nézünk, amelyeken objektíven fiatal emberek szerepelnek például 1974-ből.

A figyelmetekbe ajánljuk