Két idős ember, háttal a kamerának ülnek egy hídon

Kiszámolták tudósok, hogy pontosan hány évig élhet egy ember

Tudósok egy frissen közölt tanulmányban arra tettek kísérletet, hogy kiszámolják, maximálisan milyen kort élhetnek meg az emberek. Az „örökké" egyelőre távol van, az átlagkort viszont átlépte a számítás végeredménye.


A szingapúri Gero tudósa, Timothy Pyrkov és munkatársai vizsgálataik során vérmintákat elemeztek, véleményük szerint ugyanis így lehet a legpontosabb választ adni a feljebb taglalt kérdésre. A kutatócsoport az életkorral kapcsolatos mutatókat és öregedési pályára vonatkozó adatokat kombinált.

Ebből hozták létre a dinamikus organizmusállapot-mutató (DOSI) nevű indikátort, mely alapján kijelenthető, hogy az ember legfeljebb 150 évig élhet

írja az IFLScience.

Egészségügyi állapotunk felmérésére jelenleg a teljes vérkép vizsgálata a legjobb módszer. A kutatók ezeket vizsgálva jöttek rá, hogy a vérkép segítségével létrehozható a DOSI, mely megmutatja az adott egyén szervezetének öregedését.

Az indikátor segítségével Pyrkov és csapata következtetni tudott arra vonatkozóan, hogy pontosan hány évig élhet az ember. Eredményeik alapján fajunk egyedinek maximális életkora 120 és 150 év közé tehető, ami alátámasztja a korábban ebben a témában végzett kutatások eredményeit is,

vagyis hiába fejlődik dinamikusan az orvostudomány, ameddig nincs ellenszerünk az öregedés kialakulására, életünk véges marad.

A figyelmetekbe ajánljuk