vizsgára készül egy fiatal lány
Fotó: Shutterstock

Az 5 leghatásosabb tanulási módszer, amit nem tanítottak nekünk az iskolában

Te hogyan tanulsz? A felnőttkorunkban általában ugyanazt tesszük, mint az iskolában: újraolvassuk az anyagot, kiemeljük a legfontosabb részeket, beolvassuk a jegyzeteinket, és esetleg készítünk néhány tanulókártyát.


Ezek a tanulási technikák ésszerűnek és egyszerűnek tűnnek. De csak azért, mert ismerősek, még nem jelenti azt, hogy hatékonyak is. Kutatások is kimutatták, hogy a tanulás számos népszerű megközelítése meglehetősen haszontalan. A kulcsfontosságú részek kiemelése például alapvetően nem segít az információ megtartásában. A tananyag újraolvasása pedig rendkívül hatástalan – tárja fel az Inc.

Sokan rengeteg időt pazarolnak el a nem optimális tanulási technikákra, pedig számos jobb, tudományosan alátámasztott megközelítés létezik, amit használhatunk. Íme az öt kedvencünk.

Ez is érdekelhet: Ettől függ, hogy milyen gyorsan tanulunk meg valamit

​1. Kevesebb olvasás, több felidézés

Érdemes kevésbé az olvasásra, és inkább az írásbeli számonkérésre koncentrálnunk. Ahogy a diákok újraolvassák a tankönyveiket, a növekvő ismeretség miatt azt hiszik, hogy tanulnak. De mivel nem gondolkodnak az olvasottak jelentésén, nem fejlesztik a tudást, ami valójában a megértést építi. A pszichológusok szerint ehelyett inkább egyszer kellene elolvasni, majd a tanulási idő nagy részét arra fordítani, hogy felidézzük, amit olvastunk, és leírjuk. Ha egy szakasz vagy fogalom kimarad, nem baj, ha újra elolvasod. De hagyd, hogy a felidézési kísérletek irányítsanak.

​2. Aktív hallgatás

Azt is érdemes újragondolni, hogyan rögzítjük az információkat. Ahelyett, hogy passzívan hallgatnának egy előadást és robotszerűen jegyzetelnének, próbáljuk aktívan azonosítani a főbb témákat, megjegyezni az alátámasztó bizonyítékokat, és figyelni az óra mögöttes szervezeti felépítésére. Egyes pontokat kapcsoljunk össze szélesebb következtetésekkel. Bill Gates és Elon Musk is hasonló megközelítést ajánlott a tanuláshoz.

Ez is érdekelhet: Egy egyszerű trükk a memóriádnak, hogy jobban menjen a tanulás

3. Interleaving tanulás

egy fiatal n\u0151 az asztaln\u00e1l \u00fcl f\u00fclhallgat\u00f3val a fej\u00e9n \u00e9s jegyzetekb\u0151l tanul

Fotó: Shutterstock

Az interlerleaving nevű megközelítés azt mondja, hogy ahelyett, hogy az összes tanulási időt egyetlen tantárgynak vagy fogalomnak szentelnéd, keverd meg a dolgokat azzal, hogy különböző készségeken dolgozol egyetlen tanulási idő alatt.

4. Nyújtsd ki a tanulást

A magolás látszólag működik, ha csak az érdekel, hogy átmenj a vizsgán, de minden, amit az utolsó pillanatban tömsz a fejedbe, hamar elpárolog. Ehelyett a tudomány azt javasolja, hogy támaszkodj az „elosztott gyakorlásra", azaz a tanulást hosszabb időre oszd el, rövid, intenzív tanulási szakaszokra bontva, amelyeket egy tisztességes méretű, ideális esetben legalább egynapos szünet követ.

​5. Legyen aktív

Amikor elképzeljük, hogy valaki tanul, általában egy csendben ülő, olvasó diákot látunk. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy az aktívabb tanulási stratégiák gyakran hatékonyabbak. A jegyzetek telefirkálása és a fogalmak lerajzolása jelentősen növeli a felidézést. Úgy tűnik, a megtanulni kívánt anyag hangos felolvasása is segít abban, hogy többet jegyezzünk meg belőle.


A figyelmetekbe ajánljuk