olasz falu
Shutterstock

Ismét milliókat fizet Olaszország, hogy a festői déli falvakba költözzünk

A feltételek lényegében ugyanazok, mint a legtöbb hasonló programnál.

Ismét készpénzes ösztönzővel csábítanák az embereket Olaszországba: ezúttal az ország déli részén található Presicce-Acquarica, és Salento régió ajánl 30 ezer eurót, nagyjából 12 millió 300 ezer forintot azoknak, akik odaköltöznek.

A támogatás része annak az erőfeszítésnek, amely megmentené az olasz falvakat az elnéptelenedéstől, amely számos vidéki településen problémát jelent.

Presicce-Acquarica technikailag két faluból áll – Presicce és Acquarica del Capo – , amelyeket 2019-ben egy önkormányzattá egyesítettek. És a Time Out szerint rengeteg ok van arra, hogy ide költözzünk.

A Puglia régiójában található település festői szépségű, klasszikus olasz hangulatot áraszt magából, gyönyörű templomokkal, kanyargós utcákkal és rengeteg olajfával találkozhatunk. A tágabb Salento Puglia régiójának téli részét foglalja el (gyakran az „olasz csizma sarkának" is nevezik) labirintusszerű barlangjairól, pompás tengerparti őrtornyairól és változatos gasztrokultúrájáról ismert.

Presicce-Acquarica központi tere és a városháza

Shutterstock

A 30 ezer eurós ajánlatban nincs sok csapda, de ahhoz az lenni szokott, vannak feltételei.

Az első, és legfontosabb, hogy házat kell vásárolni, ahová át is kell jelentkezni. A pénzt csak az ingatlan megvásárlására vagy felújítására fordíthatjuk, és a pénz csak a teljes költség 50 százalékát fedezheti – azaz kell lennie saját tőkének is.

Hozzá kell tenni, hogy az, hogy legalább 30 ezer eurót az új tulajnak is rá kell költenie az ingatlanra még mindig sokkal olcsóbb, mint a legtöbb nyugat-európai városban ingatlant vásárolni. Ráadásul, mivel egy támogatásról van szó, nem kell aggódni a pénz visszafizetése miatt sem.

Presicce-Acquarica jelenleg 10 500 lakossal rendelkezik, és az újranépesedési erőfeszítések nem csak az ingatlantámogatásokat tartalmazza: jelenleg is 1000 eurót fizet az önkormányzat a szülőknek minden egyes újszülött után.

A Presicce-Acquarica-i program pontos részleteit még nem közölték, de amint kiderül, úgy is megírjuk.

Egyébként Európa-szerte egyre több olyan program van, amelyek célja az elnéptelenedés megállítása. A szardíniai falvak egy része 15 000 eurót kínál, de Spanyolországban is léteznek hasonló programok. Ebben a cikkünkben például összegyűjtöttünk tíz olyan olasz falut, ahol fizetnek azért, hogy odaköltözzünk. De országokból is csináltunk hasonló listát


A figyelmetekbe ajánljuk