szardíniai falu
Shutterstock

Újabb olasz régió ajánl milliókat, hogy odaköltözzünk

Szardínia kerülné el az elnéptelenedést a pénzbeli ösztönzőkkel.

Az olasz Szardínia regionális kormánya örömmel látná, ha letelepednénk a területen– különösen, ha vidékén.

A sziget 45 millió eurós keretet különített el arra, hogy segítse a családokat első otthonuk megvásárlásában vagy felújításában. A feltétel:

a háznak egy olyan településen kell lennie, ahol kevesebb mint 3000 lakos él. Mindez Szardínia új stratégiájának része, amelynek célja a vidéki területek elnéptelenedésének visszafordítása és a gazdasági tevékenység fellendítése.

Olaszországban vannak még ilyen helyek bőven. Például mi is összeszedtünk tízet: Tíz olasz falu, ahol fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

Az ingatlanvásárláshoz nyújtott kormányzati támogatás a háztartások számára vissza nem térítendő támogatásként érkezik, és akár 15 ezer eurót, nagyjából hatmillió forintot is elérhet.

A lényeg, hogy a pénz nem fedezheti a ház vagy a felújítás értékének több mint 50%-át, és nem haladhatja meg a felújításra vagy vásárlásra szánt összeget sem.

A támogatást azoknak folyósítják, akik lakóhelyüket valamelyik szardíniai településen jelentik be, vagy azoknak, akik a ház vásárlásától vagy a munkálatok befejezésétől számított 18 hónapon belül áthelyezik bejelentett lakóhelyüket.

Azok, akiknek eredeti lakóhelye már egy szardíniai kisváros, nem igényelhetik a támogatást.

A hozzájárulás azoknak is nyújtható, akik a kérelem benyújtásának időpontjában lakóhelyüket egy szardíniai kisvárosba helyezik át, de nem ott laknak.

A szardíniai elnök. Christian Solinas elmondása szerint az intézkedést azzal a céllal fogadták el, hogy a szigetet jobb hellyé tegyék, és új lehetőségeket biztosítsanak a szardíniaiaknak.

Megteremtettük a feltételeket ahhoz, hogy a fiatalok a maradás mellett döntsenek, és (fejlesszük) a legveszélyeztetettebb területek gazdasági szerkezetét. Az első házaikhoz való hozzájárulásoknak köszönhetően ez megerősödhet, és termékeny talaj lesz azok számára, akik odaköltöznek, vagy úgy döntenek, hogy családot alapítanak

– mondta Solinas.

(The Mayor)

A figyelmetekbe ajánljuk