munka a tengerpartról

A koronavírus-járvány hatására számos ország vezetett már be különleges vízumokat a távmunkába dolgozók számára. A lista nem teljes, de mutatunk pár festői országot, ahol számos előnyt élvezhetünk, ha digitális nomádok vagyunk.


Az intézkedések kifejezetten a fentebb említett digitális nomádok számára történtek, akik az otthonról is végezhető munkájukat lényegében bárhol megcsinálhatják, de a jól ismert kanapé vagy íróasztal helyett szívesebben dolgoznak egzotikus vagy inspiráló helyszíneken.

A kedvezményekkel mindenki nyer: az országok reményei szerint az érkezők fellendítik a turisztikai iparágat és más ágazatokat, míg a távmunkások számos kedvezményben részesülhetnek. De jöjjön a lista!

Portugália

Shutterstock

Portugália az egyik legjobb feltételeket kínálja a digitális nomádok számára. Abszolút a hosszútávú külföldi munkavállalóknak kedvező országról van szó. Az internet kiváló, az ételek lenyűgözőek, az időjárás pedig egész évben napos és kellemes.

A portugál kormány aktívan toborozza is a távmunkásokat a portugál passzív jövedelemvízum (vagy D7 vízum) és a különleges adórendszere révén.

Ennek az egyik legnagyobb előnye, hogy a külföldi jövedelmek és a kriptopénzek után is 0%-os adót kell fizetnie a digitális nomádoknak.

Nincs minimális tartózkodási időre vonatkozó követelmény, ami jóval nagyobb rugalmasságot biztosít a munkavállalóknak.

Lisszabon igazi technológiai főváros, nem véletlenül a távmunkások egyik legnépszerűbb helyszíne. Ráadásul meglepően megfizethető bérleti díjak vannak a nyugat-európai árakhoz képest: átlagosan 600 euró, azaz nagyjából 210 ezer forint, ami 63%-kal alacsonyabb az európai átlagnál.

Costa Rica

San Jose

Shutterstock

Már mi is megírtuk, hogy tavaly Costa Rica egy olyan törvényt fogadott el, amely tárt karokkal várja az otthonról dolgozókat. A tavaly októberben hatályba lépett törvény jövedelemadó-mentességet és a helyi banki szolgáltatásokhoz való hozzáférést tartalmaz. Emellett a kiállított jogosítvány is érvényes az országban.

A törvény megkönnyíti a távmunkában dolgozóknak és családjaiknak, hogy egy évet az országban töltsenek (eddig ők is turistának számítottak, és 90 napon belül el kellett hagyniuk az országot). Ráadásul a vízum meghosszabbítható további két évvel, ha valaki nem szeretne elszakadni a festői tengerparttól.

Costa Rica azonban már törvény életbelépése előtt is népszerű volt a digitális nomádok között. A legfőbb vonzóereje nyilván az inspiráló helyszín volt: az ország csodálatos tengerpartjai és élővilága régóta vonzza a digitális nomádokat.

A megélhetési költségek Costa Ricában attól függően változnak, hogy melyik város mellett döntünk. Durva becslésként a megélhetési költségek elérhetik a havi 2300 eurót is, nagyjából 800 ezer forintot, ha egy olyan nagyvárost választunk, mint San José. Ennek előnye a jobb internetsebesség és nemzetközi konyha. Ha viszont nyugodtabb környezetet választunk, akkor ez a költség 1300 euró körüli összegre csökkenhet.

Málta

Shutterstock

A világ egyik legmagasabb beoltottsági arányával rendelkező Málta pénzösztönzőkkel és a nemrégiben bevezetett Nomád Tartózkodási Engedéllyel várja vissza a látogatókat, amely kifejezetten az EU-n kívüli távoli munkavállalókat célozza meg.

A vadonatúj engedély lehetővé teszi a látogatók számára, hogy jelenlegi munkahelyüket Máltán is megtartsák, és legfeljebb egy évig az országban éljenek, de később van lehetőség a vízum megújítására.

Amellett, hogy Málta az egyik legerősebb gazdasággal és a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkezik, a világ egyik legjobb klímája is itt található. Az ország kiváló oktatással és egészségüggyel rendelkezik, és összességében biztonságos is.

A megélhetési költségek leginkább a személyes igényektől függenek, de havi 1200-1500 euró közötti költségvetés már garantálja a kényelmes életet, különösen a világjárvány alatt, mivel a bérleti díjak jelentősen lecsökkentek.

Indonézia

Shutterstock

Nem beszélhetünk külföldi munkáról Bali említése nélkül. Indonézia az egyik legnépszerűbb úti cél a távmunkások számára, és nem nehéz megérteni, hogy miért. A trópusi sziget tele van gyönyörű strandokkal, dzsungelekkel, különleges kávézókkal és megfizethető, és átlagon felüli albérletekkel.

A legtöbben egyszerűen csak egy-két hónapos vízumot vesznek ki érkezéskor. Ezt úgy oldják meg általában, hogy az ország elhagyása után gyorsan visszatérnek a friss vízummal. 2021-ben a turisztikai miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány hamarosan ötéves digitális nomád vízumot kínál majd, amiben a tengerentúli jövedelmek után 0%-os adót kell majd fizetni.

Dubaj

Shutterstock

Az egyesült arab emírségekbeli Dubaj tavaly októberben indította el saját egyéves virtuális munkaprogramját, amely lehetővé teszi a digitális nomádok és távmunkások számára, hogy a luxusvárosban éljenek és dolgozzanak

Az új távmunkavízummal a család is hozható, mindezt úgy, hogy közben itthonról vagyunk foglalkoztatva. A vízum előnye, hogy nem kell jövedelemadót fizetni, emellett hozzáférhető minden szükséges szolgáltatás, beleértve a távközlési, közüzemi és iskoláztatási lehetőségeket is.

Antigua és Barbuda

Shutterstock

A karibi Antigua és Barbuda ugyan parányi szigetország, de egy igazán egzotikus helyszín. Az ország nemrég bejelentette a saját digitális nomádoknak szánt vízumát, a Nomad Digital Residence-t (NDR).

Ez olyan távmunkásoknak szól, akik bizonyítottan képesek eltartani magukat és a hozzájuk csatlakozó családtagokat
A vízum 2 évre szól, de a dolgozóknak saját egészségbiztosítást kell fenntartaniuk, miközben az ország területén tartózkodnak.

Mauritius

Unsplash/Xavier Coiffic

Mauritius egy másik szigetország, amely nemrég indította el saját speciális vízumát a távmunkások számára. A Madagaszkártól keletre elhelyezkedő festői ország kristálytiszta vízzel, sűrű dzsungellel és epikus hegycsúcsokkal tökéletes helyszín a távmunkásoknak.

Az egyéves prémium vízum különlegessége, hogy teljesen ingyenes, de a jogosultsághoz igazolni kell, hogy hosszú távú tartózkodásra készülünk. Emellett utazási- és egészségbiztosítást kell kötni a tartózkodás alatt.

Az alapvető feltételek közé tartozik egy saját, független vállalkozás vagy a távmunka igazolása, ami az országon kívül található.

Mauritius egyébként nem csak a digitális nomádoknak kedvez:

ebben a cikkünkben beszámoltunk öt olyan országról, köztük Mauritiusról, ahol fizetnek azért, hogy odaköltözzünk.

(Források: TNW, Expert Vagabond)

A figyelmetekbe ajánljuk