Csábító feltételekkel és festői környezettel csábít Costa Rica.

A koronavírus-járvány hatására számos ország vezetett már be különleges vízumokat a távmunkába dolgozók számára. Grúzia, Észtország és Aruba is nemrég vezetett be hasonlót, és most Costa Rica is csatlakozott a társasághoz.

Az intézkedések kifejezetten az úgynevezett digitális nomádok számára történtek, akik az otthonról is végezhető munkájukat lényegében bárhol megcsinálhatják, de a jól ismert kanapé vagy íróasztal helyett szívesebben dolgoznak egzotikus vagy inspiráló helyszíneken.

Unsplash/Etienne Delorieux

Costa Rica ezért is fogadta el azt az új törvényt, amely megkönnyíti a távmunkában dolgozóknak és családjaiknak, hogy egy évet az országban töltsenek (jelenleg turistának számítanak, és 90 napon belül el kell hagyniuk az országot). Ráadásul a vízum meghosszabbítható további két évvel, ha valaki nem szeretne elszakadni a festői tengerparttól.

Természetesen a döntés nem feltétlen a digitális nomádok jó kedvéért született: az ország reményei szerint az érkezők fellendítik a turisztikai iparágat és más, kapcsolódó ágazatokat.

Unsplash6 Courtney Hall

Costa Rica számításai szerint a digitális nomádok nagyjából 24 ezer dollárt pumpálnak majd a gazdaságba azzal, hogy a helyi szolgáltatásokat veszik igénybe.

A digitális nomád szolgáltatásokat használ, élelmiszert fogyaszt, vásárol, közlekedést használ és embereket vesz fel – mindez több munkahelyet és növekedést teremt az országban

– mondta Carlos Alvarado, Costa Rica elnöke.

A törvényt augusztus 11-én írták alá, és bár néhány részletet még nem tiszta, minden bizonnyal már heteken belül igényelhető lesz a vízum. Ennek értelmében a vízum mentesít a helyi jövedelemadó fizetése alól, bankszámlát is lehet nyitni és jogosítványt is tud szerezni a tulajdonos.

A feltétel, hogy az érkezőknek igazoltan havi háromezer dollár (nagyjából 900 ezer forint) bevétellel kell rendelkeznie. Ez az összeg ötezer dollárra módosul, ha családdal érkezik valaki.


A figyelmetekbe ajánljuk