Nem egyedi esetről van szó, ha az utóbbi időben azt érzed, hogy jóval kimerültebb vagy, mint a koronavírus-járvány előtti boldog békeidőkben.

Egy friss kutatás kimutatta, hogy az otthonról dolgozó és videóhívásokkal kapcsolatot tartó alkalmazottak kimerültebbek, mint azok, akik irodában vagy más munkahelyen látják el a feladataikat.

Becsapós kép alakult ki a home office fogalmáról. A karanténidőszak óta sok ember számára vált mindennapossá, hogy az irodai munka helyett otthonról dolgozik. Ez elsőre kényelmesnek és rugalmasnak tűnhet, de – számos előnye mellett – hosszútávon rendkívül kimerítő, amikor az egyetlen fizikai aktivitás a kávé lefőzése vagy a csésze emelgetése. Nem véletlenül érzi egyre több otthonról foglalkoztatott, hogy, bár hiába nem csinál aktív tevékenységet, mégis elgyötörten és kimerülten fejezte be a napot.

A válaszra a A Stanford Egyetem tudósai jöttek rá a februárban közölt kutatásukban. A jelenséget „Zoom-fáradtságnak" keresztelték. Ugyan a név csalóka, hiszen nem konkrétan a Zoomos videókonferencia a hibás, hanem minden hasonló kapcsolattartási forma megterheli az embert.

A tanulmány indoklása szerint az állandó fáradtsághoz hozzájárul az állandó szemkontaktus a hívásokon keresztül, ami még tetőzik azzal, hogy közben saját magunkat is látjuk a hívások közben. Ráadásul a videóhívások közben jobban kell koncentrálni a különböző metakommunikációs jelzésekre is, mivel sokszor jóval nehezebb kifejezni magunkat videóban, mint élőben.

Az pedig nem meglepetés, hogy akik az otthoni íróasztal előtt tartják a kapcsolatot a kollégáikkal vagy partnereikkel, azoknak korlátozott lehetőségeik vannak arra, hogy felálljanak az íróasztaltól átmozgatni magukat.

A kutatók javaslata szerint, ha a home office-ban dolgozóknak nincs lehetőségük párszor az irodájukból dolgozni, akkor a saját munkakörnyezetüket kell átrendezniük, hogy több helyük legyen mozogni, illetve, ha tehetik, mindenképp kapcsolják ki azt a funkciót, ami a saját arcképüket mutatja a meetingek közben.

(Cnet)


Friss

Buffon visszatér oda, ahol kezdte

Következő klubja az a csapat lesz, ahol első profi mérkőzését játszotta, nem tervez továbbra se visszavonulni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Sándor Emese

Itt az ideje megbocsájtanod Skrillex bűneit: ezt hallgasd!

Manapság minden egyes héten követhetetlenül sok zene jelenik meg világszerte. Éppen ezért próbálunk segíteni az eligazodásban: minden héten összegyűjtjük az előző hét legérdekesebb megjelenéseit, hogy mindig képben lehess!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mutatjuk, mit ehetsz és mit nem lefekvés előtt

Mindnyájunkkal megeshetett az, hogy éhesek maradtunk lefekvés előtt. Ezzel nincs semmi gond, hiszen késő este is ehetünk egészséges ételeket, de meg is előzhetjük az esti éhséget.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk