Azori-szigetek
Fotó: Shutterstock

Az elfeledett portugál sziget, amit szinte alig látogatnak a turisták

A lenyűgöző szépségű Azori-szigeteket Európa Hawaii-jaként emlegetik, de közel sem látogatja annyi turista, mint amennyit megérdemelne. Íme néhány tudnivaló a portugál szigetcsoportól!


Az Atlanti-óceánon fekvő, szubtrópusi éghajlatú Azori-szigetek a portugál fővárostól mintegy 1500 kilométerre fekvő földi paradicsom. Magyarországról ugyan 8-9 órás, átszállásos repülőúttal közelíthető csak meg, de a látványért egyértelműen megéri legalább egyszer ellátogatni ide.

Ezt is nézd meg! Neked melyik a kedvenced? Rangsorolták Európa 15 legjobb szigetét

Miért is kihagyhatatlan az Azori-szigetek?

Az Express írása szerint is az Azori-szigetek a lehető legjobb választás a természetjáráshoz. A túrázás során látványos vulkanikus tájakat, lélegzetelállító tengerparti kilátást és vadregényes természeti adottságokat csodálhatunk meg.

Terceira szigetén például felgyalogolhatunk a Monte Brasil csúcsára, egy vulkánra, ami Angra do Heroismo városára néz le szemkápráztató panorámával.

Ez is érdekelhet: Egy kutatás szerint nem a portugálok voltak az Azori-szigetek első lakói

Mind a kilenc szigethez a jellemzői alapján egy-egy színt társítanak az odalátogatók, például a legnagyobb szigetet, Sao Miguelt, zöldnek nevezik hegyoldalai és dombos legelői miatt.

\u200bAngra do Heroismo v\u00e1ros\u00e1nak l\u00e1tk\u00e9pe

Angra do Heroismo városának látképe

Fotó: Shutterstock

Az élővilág rajongóinak szintén ideális úti cél az Azori-szigetek, mivel több mint két tucat bálnafajnak ad otthont. A hajókirándulásokat semmiképpen se hagyjuk ki, szinte garantáltan láthatunk majd egyedeket a rendkívül barátságos fajok közül.

A szigetek vizei három fajta delfinnek is otthont adnak. Ezek megcsodálása testközelből ugyanúgy semmihez sem hasonlítható élmény, mint az óceánban fürdeni. Viszont még ezen kívül is adott a lehetőség máshol megmártózni: a szigeteken termálforrások is találhatók.

B\u00e1lnalesen az Azori-szigeteken

Bálnalesen az Azori-szigeteken

Fotó: Shutterstock

A bor és gasztronómia rajongói is megtalálják a maguk sajátos élményét: ellátogathatnak a szigetek egyik UNESCO által védett szőlőültetvényére, és megkóstolhatják annak finomságait. Sao Miguel rengeteg teaültetvénynek is otthont ad. Az ételeket illetően pedig a csodás portugál konyha ínyencségeit kóstolhatják meg a látogatók. A helyi különlegesség a Cozido das Furnas, amely egy húsos pörkölt, amit geotermikus forrásokban főznek.

Az Azori-szigeteken enyhe az éghajlat, ahol se fagyoskodásra, se hőhullámokra nem kell számítanunk. A hőmérséklet ritkán esik 14 fok alá vagy emelkedik 25 fok fölé. A legjobb hónapok az ideutazáshoz talán mégis az április és szeptember közötti időszak, mivel ekkor él és pompázik legszebb formájában a természet.

Sz\u0151l\u0151\u00fcltetv\u00e9ny az egyik szigeten

Szőlőültetvény az egyik szigeten

Fotó: Shutterstock

A figyelmetekbe ajánljuk