várakozás a vonatra

Elköltöznél? Egy kalkulátor megmutatja, mennyit kereshetnél egy másik országban

Egy felejthetetlen kaland, és egy jóval nagyobb fizetés is kisülhet a dologból.

A biztosításokkal foglalkozó William Russell az álláshirdetésekre specializálódott Glassdoor adatai alapján 38 ország 36 munkakörének átlagfizetését kereste meg (például Franciaország, Costa Rica, Kanada, Új-Zéland, Anglia és Japán, többek között).

Mindössze annyit kell tenni, hogy kiválasztjuk a legördülő menüből a munkakörünket, és a kalkulátor az egyes országokban (amelyek mind a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagjai, így Magyarország is a listán van) elérhetővé teszi az átlagfizetést. A pozíciók a baristától a könyvelőig terjednek.

De általánosságban a fizetés nem minden. Ha egy országban magasak a megélhetési költségek – lakbér, élelmiszer, rezsi és szórakozás – , akkor a fizetés nem mindig lehet elég.

Ezért William Russell a megélhetési költségek alapján is rangsorolta a 38 OECD-országot. Például: bár lehet, hogy Mexikóban kevesebb a fizetésünk, mint Svájcban, az alacsonyabb megélhetési költségek miatt előbbivel jobban járhatunk.

Ennek alapján Magyarországon is érdemes lehet a külföldieknek munkát vállalni sok pozícióban – hiába az egyik legalacsonyabb fizetésekkel rendelkező ország a listáról, olcsó az élet.

Az egyes országok megélhetési költségeinek meghatározásához a William Russell csapata áttekintette az OECD adatait, amelyekből kiderül, hogy mely országokban a legmagasabbak és a legalacsonyabbak az összehasonlító árak. A számokat egy összehasonlító árszínvonal-indexszel ábrázolták, az átlagárakat 100-ra állították be. A 38 OECD-ország közül Norvégiában, Svájcban és Izlandon voltak a legmagasabbak az árak, míg Indonéziában, Indiában és Törökországban a legalacsonyabbak.

(Travel + Leisure)


A figyelmetekbe ajánljuk