olasz falu
Shutterstock

5 európai város, ahol akár 50 ezer eurót is fizetnek, ha odaköltözünk

Több európai település is az elnéptelenedéssel küzd, ezért egyre több önkormányzat vagy régió csalogatja különböző készpénzes ösztönzőkkel az új, állandó lakosokat. Persze vannak feltételek, de nem megugorhatatlanok. Újra mutatunk pár települést, ahol fizetnek azért, hogy odaköltözzünk.


Alpesi kilátás a svájci Albinenben

Albinen  sv\u00e1jc falu hegyAlbinen Shutterstock

A svájci Alpokban található Albinen kevesebb mint 250 lakosnak ad otthont. Hogy a falu megállítsa a népességfogyást, akár 50 ezer euró feletti összeget is kifizetnek egy-egy családnak, akik tartósan a helyszínre költöznek.

A 45 év alatti felnőttek 25 000 svájci frankot (25 300 eurót) kapnak a költözésért, plusz 10 ezer svájci frankot (10 120 eurót) gyermekenként.

A programban csak svájci állampolgárok vagy olyan külföldiek vehetnek részt, akiknek már állandó tartózkodási engedélyük van. Ezenkívül a településen házat kell vásárolni minimum 200 ezer svájci frank értékben (nagyjából 73 millió forint) és az ingatlant legalább 10 évig fő lakóhelyként használni.

Menekülés a hegyekbe a spanyol Pongába vagy Rubiába 

PongaShutterstock

Annak ellenére, hogy Spanyolország egy sokszínű és gyönyörű ország, néhány régiónak nem megy túl jól. A 20. század végén végbement városiasodás ahhoz vezetett, hogy rengetegen elhagyták a hagyományos, mezőgazdaságra épülő falvakat a nagyvárosok javára.

Az elvándorló emberek által hátrahagyott házak és vállalkozások ma még mindig a helyükön állnak, és égető szükség van a felújításokra.

Ezért is vállalta sok helyi önkormányzat magára, hogy a szakképzett emberek odaköltözésének ösztönzésével újjáéleszti őket.

Az egyik ilyen helyszín az asztúriai tartományba tartozó Ponga városa, ahol a családok 3000 eurót, azaz nagyjából egymillió forintot kapnak a letelepedésük elősegítésére, valamint további 3000 euró is jár minden ott született gyermek után.

Egy másik település a galíciai hegyekben található Rubiá: itt az önkormányzat havi 100-150 euróval (35 ezer- 52 ezer forint) egészíti ki az odaköltözők jövedelmét

Gyönyörű strandok és hangulatos falvak a napsütötte Kalábriában, Olaszországban

Kalábria egyik apró faluja, Stilo

Shutterstock


Olaszország délnyugati régiójában található Kalábria régiójában akár 28 ezer eurót, nagyjából 10 millió 500 ezer forintot is fizetnek, ha olyan faluba költözünk, amelyben 2000 lakosnál kevesebben laknak A kezdeményezés célja itt is az elnéptelenedés elleni küzdelem.

Ebben a cikkünkben részletesen felsoroltunk pár olasz falut, ahol fizetnek azért, ha odaköltözünk: Az egyeurós házakon túl: 10 olasz falu, ahol fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

A pályázóknak 40 évesnek vagy annál fiatalabbnak kell lenniük, és a pályázatuk elfogadását követő 90 napon belül a régióba kell költözniük. Emellett vállalkozást kell indítaniuk vagy munkát kell találniuk.

Olajfaligetek között az olaszországi Presicce-Acquarica településén

Presicce-Acquarica központi tere és a városháza Shutterstock

A dél-olaszországi Puglia régióban található Presicce-Acquarica akár 30 ezer eurót is fizet az új lakosoknak, ha odaköltöznek.

A település két városból – Presicce és Acquarica del Capo – áll, a sikeres pályázathoz pedig tartósan településre kell költöznie a magánszemélyeknek vagy családoknak. Emellett a pénzt egy lakatlan ingatlan megvásárlására és felújítására kell fordítani a térségben – ebből elég sok van. Ha ez nem lenne elég: minden ott született gyermek után további 1000 euró jár.

Az ajánlatról itt írtunk részletesebben: Ismét milliókat fizet Olaszország, hogy a festői déli falvakba költözzünk

Érintetlen tengerpartok Szardínián, Olaszországban

SzardíniaShutterstock

Az olasz Szardínia regionális kormánya 45 millió eurós keretet különített el arra, hogy segítse a családokat első otthonuk megvásárlásában vagy felújításában. A feltétel:

az ingatlannak egy olyan településen kell lennie, ahol kevesebb mint 3000 lakos él. Mindez Szardínia új stratégiájának része, amelynek célja a vidéki területek elnéptelenedésének visszafordítása és a gazdasági tevékenység fellendítése.

Az ingatlanvásárláshoz nyújtott kormányzati támogatás a háztartások számára vissza nem térítendő támogatásként érkezik, és akár 15 ezer eurót, nagyjából hatmillió forintot is elérhet.

A lényeg, hogy a pénz nem fedezheti a ház vagy a felújítás értékének több mint 50%-át, és nem haladhatja meg a felújításra vagy vásárlásra szánt összeget sem.

A támogatást azoknak folyósítják, akik lakóhelyüket valamelyik szardíniai településen jelentik be, vagy azoknak, akik a ház vásárlásától vagy a munkálatok befejezésétől számított 18 hónapon belül áthelyezik bejelentett lakóhelyüket.

Erről pedig itt lehet hosszabban olvasni: Újabb olasz régió ajánl milliókat, hogy odaköltözzünk

A tartalom elkészítését a Masterplast támogatta.

A figyelmetekbe ajánljuk