egészségtelen ételek

Egy kardiológus szerint ezt az 5 ételt kerüljük, mert a szívünk bánja

Nem reális, ha mindig a „tökéletes" étrendet kövessünk , de egy-egy okos cserével megőrizhetjük a szívünk egészségét anélkül, hogy lemondanánk a kedvenc nassolnivalónkról.

Ezt tanácsolja Dr. Harmony Reynolds, a New York-i székhelyű NYU Langone egészségügyi központ kardiológusa, aki az Everyday Health számára készített TikTok-videóban elmondta, hogy a szíve érdekében kerüli az olyan ételeket, mint a szalonna és a chips.

Az Insider is kikérte Reynolds tanácsát, aki azt mondta, orvosként nehéz diétás tanácsokat adni, mert a táplálkozási kutatások gyakran nem adnak egyértelmű választ arra, hogy az ételek hogyan befolyásolhatják az egészséget.

Sokkal több megfelelően végzett táplálkozástudományra van szükségünk. Sok ajánlásunk korlátozott bizonyítékokon alapul, ami azt a benyomást kelti a páciensekben, hogy gyakran változtatjuk meg a véleményünket

– mondta.

Ez is érdekelhet: Ételek, amik jók tesznek a szívnek

A margarin és a kókuszolaj a szív egészségének romlásához kapcsolódik

Reynolds azt azért elárulta, hogy igyekszik elkerülni a margarint és a növényi olajat, mert tanulmányok szerint nagyobb kockázattal lehet belehalni szív- és érrendszeri betegségbe, bár nem világos, hogy miért, mivel úgy tűnik, hogy nem emelik a kockázati tényezőket, például a koleszterinszintet.

A kókuszolaj is aggályos, mert telített zsírokból áll, amelyek a szív egészségi kockázatával állnak összefüggésben.

Megtanultam megkérdezni erről a betegeket, mert több olyan pácienssel is találkoztam, akiknek az LDL-koleszterinszintje emelkedett, mert kókuszolajat tartalmazó ételeket vezettek be

– mondta Reynolds.


Ha mértékkel fogyasztjuk a vaj jó alternatíva lehet, de több kutatás szerint az olívaolaj a legegészségesebb választás – Reynolds szerint, aki teheti, főzzön olívaolajjal.

Nehéz a mértéktartás, ha chipsről van szó 

Reynolds elmondta, hogy nem eszik chipset, és nem is tart otthon, mert hamar megenné az egész zacskót. Szerinte a popcorn egészségesebb alternatíva lehet, vagy akár a friss zöldségek is, ha ropogós nassolnivalóra vágyunk.

Reynolds elmondta, hogy a hasonlóan sóvárgó finomságok, például a csokoládészeletek esetében előre adagolt csomagokat vásárol, hogy könnyebb legyen mértékkel élvezni.

Csak különleges élvezetként eszik szalonnát. 

Reynolds szerint számos bizonyíték utal arra, hogy a feldolgozott húsok összefüggésbe hozhatók többek között a rák és a szívbetegség magasabb kockázatával, ami Reynolds szerint elég indok arra, hogy korlátozzuk a szalonnafogyasztást. Hozzátette: fogalma sincs, mi az „egészséges" mennyiség belőle, de néhány alkalommal lehet belőle csipegetni.

Az utolsó élelmiszercsoport, amelyet igyekszik elkerülni, a feldolgozott desszertek, például a csomagolt sütemények és fánkok, mert magas a cukortartalmuk és az egészségtelen zsírtartalmuk, ami olyan egészségügyi kockázatokkal áll összefüggésben, mint a cukorbetegség és a szívbetegség.

A gyümölcs, a joghurt, az étcsokoládé és a diófélék egészségesebb választások lehetnek. De ismét csak a mértékletesség és az önismeret a kulcs az ételek élvezetéhez, miközben minimalizáljuk a lehetséges egészségügyi kockázatokat.


A figyelmetekbe ajánljuk