egészséges és egészségtelen élelmiszerek

Drasztikusan növeli a nőknél a szívelégtelenség kockázatát egy növényi alapú étrend

Meglepő, de a nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség, mint a férfiaknál, ha rossz növényi alapú élelmiszereket fogyasztanak.

A nők étkezési szokásai eltérőek a férfiakétól. Ez jó és rossz hatással is lehet a a szív- és érrendszeri egészségre – attól függően, hogy mit esznek.

A férfiak jellemzően naponta háromszor esznek, a nők viszont általában napi ötször, mivel kutatások szerint hajlamosabbak rágcsálni vagy gyakrabban nassolni.

Egy tanulmány szerint a nőknél magasabb a szívbetegség kockázata, ha egészségtelen növényi alapú ételeket nassolnak – derül ki a PsyBlog cikkéből.

A kockázat azonban drámaian csökken, ha egészséges növényi alapú ételeket nassolnak, szemben az egészséges növényi alapú étrenden élő férfiakkal.

Mindez arra utal, hogy a növényi alapú étrend – ha az kevésbé egészséges ételeket, például finomított gabonaféléket, gyümölcsleveket és édességeket tartalmaz– ugyanúgy káros lehet a szívre, mint a rossz minőségű élelmiszerek.

Napjainkban a növényi alapú étrend a szív egészségére gyakorolt előnyei miatt vonzóbb, de a pozitív hatás elsősorban az élelmiszerektől függ.

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy pusztán a növényi alapú vagy vegetáriánus étrend követése nem elegendő a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Fontos az is, hogy konkrét, egészséges növényi alapú élelmiszercsoportokra összpontosítsunk ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csökkentése szempontjából előnyöket tapasztaljunk

– mondta Demosthenes Panagiotakos, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás kétezer görög felnőtt embert vizsgált. 10 éven keresztül monitorozták az étkezési szokásaikat, illetve az étrend és a szívbetegség közötti kapcsolatot.

A résztvevőket különböző csoportokra osztották, attól függően, hogy naponta mennyi állati eredetű élelmiszert fogyasztottak. Az olyan termékeket, mint a hús, sajt, joghurt, tej és tojás állati eredetű élelmiszereknek tekintették.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye 25 százalékkal csökkent azoknál a férfiaknál, akik kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasztottak, míg ez a kedvező hatás a nőknél csak 11 százalékos volt.

A kevésbé növényi alapú étrendet követőknél általában öt állati eredetű élelmiszert fogyasztottak naponta, míg a több növényi eredetűt fogyasztók hármat.

A kutatócsoport ezután azokra az alanyokra összpontosított, akik nagyobb mennyiségű növényi alapú élelmiszert fogyasztottak. Ezúttal a résztvevők étrendjét egészséges vagy egészségtelen ételekre osztották.

Az egészséges étrend teljes kiőrlésű gabonaféléket, zöldségeket, hüvelyeseket, gyümölcsöket, dióféléket és kávé vagy teát tartalmazott.

Az egészségtelen étrend pedig az üdítők és a gyümölcslevek mellett burgonyát, édességet és finomított gabonaféléket tartalmazott.

Mint kiderült, a férfiakhoz képest a nők körében sokkal nagyobb volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűsége, ha egészségtelen növényi alapú ételeket nassoltak. De a nők szív- és érrendszeri megbetegedésének kockázata egy egészséges növényi alapú étrend követésével látványosabban csökkent, mint a férfiaknál.


A figyelmetekbe ajánljuk