Minden ötödik felnőtt küzd valamilyen mentális problémával

Egy brit felmérés megdöbbentő eredményt hozott: minden ötödik középkorú felnőtt szenved pszichológiai distressztől.


Az 1946 óta tartó kutatás arra világít rá, hogy a kapuzárási pánik körül rengeteg mentális probléma jelentkezik, ám erre nem fordítunk elég figyelmet. A kutatók szerint ugyanis a fiatalok mentális egészségéről sokkal többet beszélünk.

A kutatásban résztvevő személyek közül 28 ezer egyén szenvedett pszichés distressztől, amibe a depresszió és szorongás is beletartozik. A distressz 46 és 53 éves kor között volt a legmagasabb, ennek a korcsoportnak majdnem húsz százalékát érintette valamilyen distresszel összefüggő mentális állapot.

Az 1970-ben született emberek, vagyis az X generáció mutatta a legsúlyosabb mentális állapotot. Köztük még több egyénre volt jellemző a distressz. A szakemberek szerint ennek a generációnak már nehezebb volt elhelyezkedni a munkaerőpiacon, valamint lakásra is nehezebben tettek félre, ez okozhatja a különbségeket.

Miért vannak ennyire kitéve a mentális betegségeknek a középkorú felnőttek? Miközben csökken a családdal, és barátokkal közösen eltöltött minőségi idejük, a középkorúak épp karrierjük csúcsát élik meg, ők a döntéshozók, a társadalom felelősségvállalói. Ezen kívül rájuk hárul az idősödő szülők gondozása is. Nem csoda, hogy krízis övezi ezt az időszakot.

A kutatók szerint érdemes lenne további kutatásokban feltárni a különböző mentális betegségek gyakoriságát is, mivel ők összevontan tanulmányozták őket.

Forrás: Sciencealert

A figyelmetekbe ajánljuk