Egy app azt is megmondja, ha rosszabbá válik a depressziónk

Kutatók kifejlesztettek egy appot, ami monitorozza a mentális betegségekkel küzdőket a telefonhasználatuk alapján. Az alkalmazás akár az üzeneteink megírásának gyorsaságából, vagy éppen abból, milyen erővel pötyögünk képes megmondani, hogy hogyan érezzük magunkat..


Egy kanadai egyetemi kutatócsoport kifejlesztett egy appot, ami a telefonhasználatunk alapján képes figyelni a mentális egészségünket. A PROSIT nevű appot február óta tesztelik és jelenleg 300 ember használja, a felük mentális betegséggel diagnosztizált páciens – derül ki a Gizmodo cikkéből.

Másként telefonozunk, ha érzelmileg feldúltak vagyunk

Az app 15 különböző kategóriában figyeli a telefonos tevékenységünket, például nézi azt, hogy mennyit alszunk, mennyit mozgunk, mennyit és hogyan telefonálunk és írunk üzenetet, mennyi időt töltünk a telefonunkat nyomkodva, de még a zenehallgatási szokásainkat is figyeli.

Amikor érzelmileg túltelítettek vagyunk, akkor megváltozik az is, ahogy üzenünk, felgyorsul, ahogyan írunk, sőt, erősebben is nyomjuk le az érintőképernyőn a gombokat, a tapasztalat alapján ugyanis amikor feldúltak vagyunk, valakivel meg akarjuk osztani és ilyenkor rögtön ráírunk valakire.

De persze nem sak megfigyelésre épít az app, a használóinak hetente egyszer rögzíteniük kell rá egy 90 másodperces audióklipet, amin beszámolnak a hetük legizgalmasabb eseményéről. Ha túlságosan aggódnánk a privát szféránk miatt, akkor azt nem követi figyelemmel az alkalmazás, hogy kivel beszélünk, mit írunk neki, pusztán a gyakoriságot, gyorsaságot, erőkifejtést méri, ezekből von le következtetéseket a hangüzenetünkkel együtt.

A cél az, hogy a pszichológusoknak és pszichiátereknek könnyebb legyen nyomon követni a terápiás találkozókon túl is, hogyan alakul az állapotunk, így felkészültebbek lehessenek a találkozóinkon. Amire viszont nem képes, az a krízisek megtippelése, így ha valaki önbántalmazásra készül például, azt nem fogja tudni megtippelni előre az algoritmus, pusztán csak a viselkedésünk változására képes rámutatni.

A figyelmetekbe ajánljuk