autós műszerfal

Több, mint 1 millió adatuk van már

Mindent mérnek az autósokról

Gyökeresen megváltoztathatja az autósok mindennapjait a horvát Amodo által fejlesztett telematikai platform.


A 2013-ban alapított, horvátországi központú Amodo eddig összesen mintegy 1,2 millió jármű összesen több mint 1 milliárd kilométer megtett útjának adatát dolgozta fel. Az ilyesféle applikáció nemcsak a vezetők, de a biztosítótársaságok számára is hasznos lehet. A vezetői viselkedés ugyanis az egyik legmeghatározóbb faktor a gépjármű biztosítások kockázati elemzésében. A megoldás nem csak az autósok mindennapjait, de a nekik különféle biztosításokat kínáló társaságok üzletpolitikáját is felforgathatja. A felhasználás alapú biztosítás (Usage Based Insurance, UBI) egyre növekvő népszerűsége annak köszönhető, hogy a termék számos előnnyel bír mind a gépjármű biztosítók, mind pedig a gépjármű tulajdonosok számára.

A vezetői viselkedést monitorozó platformok által gyűjtött adatokon alapuló, egyedi árazási és termékfejlesztési megoldásoknak köszönhetően a felhasználási időhöz, megtett távolsághoz vagy akár a vezetési stílushoz köthető biztosítási termékeket lehet kialakítani. A biztosítók így alacsonyabb kockázati besorolású ügyfélkört alakíthatnak ki, a felhasználók pedig csökkenthetik gépjármű biztosítási kiadásaikat. A széleskörű felhasználói adatgyűjtésnek köszönhetően mód nyílik további termékek fejlesztésére és értékesítésére, valamint a biztosítási csalások visszaszorítására is. A felhasználás alapú biztosítások elterjedése ráadásul közvetett módon javítja a vezetési biztonságot és mérsékelheti az üzemanyag fogyasztást.

A felhasználás alapú biztosítások piaca évről évre komoly növekedést mutat a világon. Jelenleg 55 országban 417 különféle felhasználás alapú biztosítási termékre több mint 25 millió szerződést kötöttek az ügyfelek. A legtöbb nagy biztosítótársaság indított vagy tervez indítani ehhez hasonló szolgáltatásokat. A várakozások szerint 2025-re 95 milliárd dolláros bevétel származik majd az ilyen típusú termékekből, az évenkénti növekedés 18 százalékra becsülhető.


A figyelmetekbe ajánljuk