Orvossághoz vagy gyógyászati segédeszközhöz hasonlóan tudnak majd felírni okostelefonon futó applikációkat a német doktorok még idén – ha dűlőre jut a berlini törvényhozás, és sikerül betartani a szigorú adatvédelmet.

Egyelőre főként olyan egyszerű programocskák esélyesek, amik például a pirulák bevételére vagy a vércukorszint naplózására figyelmeztetnek. De jobban támogatnák az orvossal való távkonzultációt (ami videokonferenciára emlékeztet).

Persze az app hasznos és biztonságos működését előbb ellenőrzi majd az illetékes szövetségi intézetnek (BfArM). Ha ez megadja a jóváhagyást, úgy az alkalmazást átmenetileg egy éven át finanszírozza a német tébé.

Ez idő alatt a szoftverkészítő cégnek bizonyítania kell, hogy terméke valóban hozzájárult a páciens jobb ellátásához. Az árról pedig a betegbiztosítóval alkudozhat.

A német egészségügyi minisztérium célja, hogy ne csak a jobb anyagi helyzetű betegek tudják megengedni maguknak az efféle appokat. Egyúttal a páciensek adatainak digitalizálását és a helyi startupok fejlesztési hajlandóságát is serkentenék. A német páciensek tB-támogatással jutnának egészség-védő appokhoz.


Friss

Youtube

Megérkezett A bárányok hallgatnak-sorozat első előzetese

Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, Clarice címmel sorozat készül Jonathan Demme ikonikus filmjéből, melyhez most megérkezett az első előzetes is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk