Jó hírek a háziállatok rajongóinak.

A magány és az elszigeltség érzésével könnyebben megküzdenek azok, akik kisállatot tartanak otthon – legyen az szőrös négylábú vagy bármilyen más háziállat.

unsplash.com/Юлія Дубинаunsplash.com/Юлія Дубина

Egy brit felmérés szerint a kisállatok fontos szereplők lettek a koronavírus-járvány karantént jellemző időszaka alatt, azok ugyanis, akiknek volt otthon házi kedvence kevésbé érezték magukat magányosnak. Állataik révén erősebb érzelmi támaszt, valamint ezáltal mentális támogatást kapott szervezetük.

Tudjuk, hogy a magány összefüggésben van azzal, hogy egy magasabb kockázatú mentális problémákat okozzon: depressziót vagy szorongást.

„Ez jelzi, hogy egy állat társasága otthonunkban képes tompítani a karantén által okozott pszichés megterhelést"

–tette hozzá a Lincoln Egyetem állatviselkedés-kutatója Daniel Mills.

cica macska h\u00e1zi\u00e1llat

Unsplash/Bas Oosterwal

Korábbi kutatások arra is rámutattak, hogy bipoláris zavarokkal, esetleg skizofréniával diagnosztizált személyek is támogató közeget jelenthet egy házi kedvenc.

Bár vizsgálat mintavételi frekvenciája az élet minden területére kiterjedt, kiemelten vizsgálták a tavaszi karantént jellemző időszakot, melybe összesen 6 ezer brit civil és háziállatuk vett részt. A vizsgálat résztvevőinek legalább egy háziállata volt, tehát kifejezetten állatrajongókra vonatkozott.

„Az eredményeket ellentmondásaival együtt kell kezelni. Mindazonáltal a kutatásban az állatbarátok úgy tűnik, kevésbé voltak kitéve a karanténnal együtt járó magány érzetének"

A kutatásban a kérdések arra irányultak, hogy mennyire érezték közel magukhoz az állataikat, valamint, hogy milyen vígaszt tudott nyújtani a kedvencük a bezártság alatt. Több kérdés irányult az állatok pozitív hatásaira is, és arra, hogy szociálisan mennyire maradtak aktívak a vizsgált személyek.

farm animal csirke

unsplash.com/Andrea Lightfoot

A résztvevőket arról is kérdezték, hogy a saját mentális egyészségük, hogyan alakult a karantén előtt, valamint az alatt. Ráadásul azt is figyelembe vették, hogy az adott személy mennyire volt magányos már az ezt megelőző időszak előtt, milyen korosztályból került ki, egyedül vagy másokkal együtt élt-e és mennyi szociális kapcsolata volt egy héten. Az állattartók nagy többsége, 90 százalékuk azt nyilatkozta, hogy az állataik segítettek nekik az érzelmi megküzdésben és pozitív hatásuk volt rájuk és családjukra nézve egyaránt – számolt be a Science Alert cikke.

Friss

Három táncos film, amit látni kell!

Ha minden jól alakul, nyáron akár már ismét bulizhatunk. Ehhez persze nem árt, ha időben elkezdjük újra begyakorolni egykor már jól bevált mozdulatainkat. Ha pedig megkopott emlékeinkből csak nehezen tudnánk visszaidézni, mikkel váltunk a táncparkett ördögeivé, nézzünk meg gyorsan pár táncos filmet, azok majd ellátnak minket elég ihlettel. Mutatunk is gyorsan hármat.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk