egy nő nézi az almát, ami mellett narancs, fánk, croissant és muffin található
Fotó: Shutterstock

​5 elavult fogyókúrás trend, amit a szakértők szerint ideje lenne elfelejteni

Szívesen kísérletezünk a legújabb diétás irányzatokkal, de annak ellenére, hogy az önjelölt wellness-szakértők, influencerek és hírességek esküsznek rájuk, a legtöbb ilyen trend sajnos nem hozza meg az ígért eredményeket.


A közösségi média egyre inkább felelős az egészséggel kapcsolatos téves információk terjedéséért, amelyek sokszor megalapozatlanok, pontatlanok vagy tévesek, követésük pedig veszélyes lehet. Összegyűjtöttünk párat a legelterjedtebb fogyókúra- és wellness-trendek közül, amelyeket érdemes elkerülni.

Ez is érdekelhet: Az „egyél kevesebbet, mozogj többet!" tanács nem segíti a fogyásunkat, sőt

​1. Szigorú kalóriaszámlálás és tápanyagkövetés

Ez az elfogyasztott kalóriák számának követését jelenti, általában azzal a céllal, hogy kevesebb kalóriát fogyasszunk a fogyás érdekében. Különböző formái lehetnek, az ételek mérésétől a makrotápanyagok (szénhidrátok, fehérjék és zsírok) grammjainak számlálásáig. Ám ez a módszer könnyen rendellenes étkezési viselkedéshez vezethet.

Az egyik legaggasztóbb dolog, hogy az emberek irreális kalóriaszámokhoz ragaszkodnak. Ha valaki napi 1000 kalória alatt eszik, az veszélyes a szervezet anyagcseréjére és a normális működésre. Alultápláltsághoz, falánkságokhoz, az ételekkel kapcsolatos kontrollvesztettség érzéséhez vezet

− mondja Jamie Nadeau, RDN, regisztrált dietetikus táplálkozási szakértő.

​2. Vízhajtók és hashajtók használata

A vízhajtók és hashajtók olyan anyagok, amelyeket folyadékvisszatartás és székrekedés esetén javallott használni, azonban gyakran a gyors fogyás céljából veszik őket igénybe, ugyanis mindkettő csökkenti átmenetileg a testsúlyt. A vízhajtók a vesében fejtik ki hatásukat, míg a hashajtók a vastagbélben, de mivel csak a víz súlya veszik el általuk, amint többet iszunk, egyből visszaszöknek ránk a „kilók".

A vízhajtók és hashajtók rendszeres használata hosszabb távú szövődményekhez, sőt akár halálhoz is vezethet. A mellékhatások közé tartozik a súlyos dehidratáció, az elektrolit-egyensúlyhiány, a vitaminhiány, a szervkárosodás és a szívmegállás.

Hasonló témában: A bennünk élő baktériumok lehetnek a felelősek a diéta alatti hízásért

​3. Monodiéta

egy n\u0151 napl\u00f3zza, hogy mit evett, az asztalon el\u0151tte z\u00f6lds\u00e9gek, turmix, v\u00edz

Fotó: Shutterstock

Ez a trend azt jelenti, hogy több napon vagy héten keresztül csak egyetlen élelmiszert fogyasztunk. Az egyik legismertebb fajtája a grépfrútdiéta, amelyet az 1930-as években népszerűsítettek azon az alapon, hogy a benne található enzim segít felgyorsítani az anyagcserét és leadni a kilókat. De ide tartozik a káposztaleves-diéta, a fokhagyma-diéta és a szőlődiéta is. A monodiétákban népszerűsített ételeknek általában magas a víztartalmuk, ami növeli a teltségérzetetet, de nem lesznek kielégítőek, mivel kalória-, zsír- és fehérjetartalmuk alacsony. Az egyoldalú táplálkozás hosszú távon táplálkozási hiányosságokhoz vezet, valamint emésztési és pszichológiai zavarokat okozhat.

​4. Fogyókúrás táplálékkiegészítők

Könnyen kísértésbe eshetünk, hogy megtaláltuk a csodafegyvert egy tabletta formájában. A táplálékkiegészítő-ipar azonban szabályozatlan, ami lehetővé teszi a hamis állításokat, a szennyeződéseket, a félrevezető címkézést, a helyettesítő összetevőket, sőt a kísérleti, szintetikus, tiltott vagy vényköteles gyógyszereket is. A 2007 és 2016 közötti étrend-kiegészítők elemzése szerint 776 fogyást népszerűsítő étrend-kiegészítő tartalmazott nem engedélyezett gyógyszerösszetevőket, amelyek 20%-a egy vagy több nem engedélyezett, vényköteles összetevőt, 57%-a vízhajtókat, stimulánsokat és egyéb tiltott vagy az FDA által soha nem vizsgált gyógyszereket, 178 pedig szintetikus gyógyszereket.

​5. Egyes élelmiszercsoportok elkerülése

A különböző élelmiszercsoportokat nem véletlenül nevezik „alapvető tápanyagoknak" − a szervezetnek szüksége van rájuk a normális és egészséges működéshez. Ha azonban egy egész élelmiszercsoportot kiiktatsz, tápanyaghiányhoz vezethet. Ezen az elven működik például a keto-diéta, amely egy nagyon alacsony vagy szénhidrátmentes étrend.

Ily módon a táplálkozás összekapcsolódik a félelem és a bűntudat érzésével. Később már egy egész listányi ételt hagyunk ki (korlátozunk), ami általában fokozott sóvárgást és megszállott gondolatokat okoz az ételekkel kapcsolatban. A pszichológiai stressz, ami ebből fakad, sokkal egészségtelenebb, mint maga a tényleges élelmiszer.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk