ozempic

A fogyókúrájukhoz használják a cukorbetegség elleni gyógyszert, a betegeknek már nem jut

Lényegében elkapkodják a cukorbetegek elől a gyógyszereket.


Az eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére kifejlesztett, szemaglutid hatóanyagot tartalmazó Ozempic nevű gyógyszert rohamosan elkezdték felvásárolni, mivel a TikTokon hatékony fogyókúrás gyógyszerként hirdetik többen is – írja a Futurism.

A The Cut cikkében több amerikai orvos is elmondta, hogy a jelenség valós, és gyakran hallani a gyógyszerrel kapcsolatos kérdéseket a rendelőkbe. Sokak szerint az Ozempic már egy ideje a „hírességek által őrzött titok", amelyet gyakran használnak olyan sztárok, akik bele akarnak bújni rövid idő alatt egy szűkebb ruhába a vörös szőnyegen.

Viszont a gyógyszer annyira népszerűvé vált, hogy az Ozempic gyártója, a Novo Nordisk hiányt jelentett a piacon, így sok patikában nincs is belőle.

Ráadásul a jelenség kezd a valódi cukorbetegek kárára menni, akiknek nem csak pár kiló leadása miatt van a gyógyszerre szükségük – nem csoda, hogy sok orvos szerint több cukorbeteg is már pánikol a gyógyszerhiány miatt.

Az Ozempic, amely először 2017-ben került piacra, egy úgynevezett „ GLP-1 receptor agonista", ami azt jelenti, hogy serkenti az inzulintermelést és gátolja a felesleges glükóz bejutását a véráramba. Más szóval: kezeli a vércukorszintet. És ugyan a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg számára szükséges gyógyszer, rengeteg kellemetlen mellékhatása van, köztük hasmenés, hányás és hányinger.

Viszont a fogyás is a mellékhatások közé tartozik, és sok fogyasztó számára úgy tűnik, hogy ez ellensúlyozza a többi mellékhatást.

Hogy mindenki fogyni akar, jól jelzi, hogy a Novo Nordisk a szemaglutid egy kifejezetten fogyókúrára szánt, WeGovy nevű változatát is elkezdte árusítani, de abból is hiány van.

A szakértők szerint az Ozempic nem súlycsökkentő gyógyszer, és az adagolását szakértőnek kell figyelemmel kísérnie. Ráadásul lehet, hogy segít a fogyásban, de a hosszú távú következményei még nem ismertek, mivel pár éve került csak a forgalomba. A gyógyszereket kifejezetten cukorbeteg embereken tesztelték, ezért nem lehet tudni, hogy „egészséges" embereken milyen következményekkel járhat.


A figyelmetekbe ajánljuk