Íme, néhány cukoralkohol cukorbetegek és diétázók figyelmébe!

Édesítőszereket használnak a cukorbetegségben, inzulinrezisztenciában szenvedők, de az egészséges életmód hívei is. A cukorra remek alternatívát kínálnak az úgynevezett cukoralkoholok, de mik ezek?


Varga Dóra, a Budai Edonkrinközpont dietetikusa szerint a cukoralkohol neve igen megtévesztő, ugyanis a hagyományos értelemben vett cukorhoz, alkoholhoz nincs közük. A cukoralkoholok olyan többértékű alkoholok, melyek úgy jönnek létre, hogy szénhidrátokból vonnak el oxigént. Ezek az anyagok a természetben is előfordulnak, de mesterségesen is előállíthatók.

A cukoralkoholok előnye, hogy lassú felszívódást biztosítanak, így remekül beilleszthetők egy cukormentes diétába, mivel lassan emelik a vércukorszintet. Feleannyi energiát tartalmaznak, mint a fehér cukor, így fogyaszthatják azok is, akik fogyni szeretnének. Kiemelendő emellett, hogy a szájban található baktériumok számára ezek az édesítőszerek nem jelentenek tápanyagot, így nem roncsolják fogainkat.

A cukoralkoholok hátránya közé sorolható, hogy nagy mennyiségben az érzékenyeknél puffadást, hasmenést, görcsöket okozhatnak. Elmondható továbbá, hogy sokkal többe kerülnek, mint a fehér cukor és nem lehet karamellizálni őket.

A legnépszerűbb cukoralkoholok közé soroljuk a szorbitot, mannitot, eritritet, xilitet és a maltitot.

A szorbit az egyik legelterjedtebb édesítőszer. Számos gyümölcsben előfordul, ám mesterségesen is elő tudják állítani, mégpedig kukoricakeményítőből. Mivel hőálló, sütéshez is remekül felhasználható. Ezen kívül vízmegkötő képessége segít az étel puhán tartásában. Nem szükséges lebontásához inzulin, de magas energia tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.

A mannit a természetben algákban és zuzmókban található meg. Ipari felhasználásra gyümölcscukorból állítják elő. Nagyon lassan szívódik fel a vékonybélben, energiatartalma megfelel a szorbiténak.

A gyümölcsökben és gombákban előforduló eritrit vagy erythritol boltban vásárolt formáját cukor erjesztésével állítják elő. A vékonybélben teljesen felszívódik, így hashajtó hatása gyakorlatilag nincs. A többi cukoralkoholtól energiatartalmában is eltér, kalóriatartalma ugyanis 0, így fogyókúrázóknak is ajánlott.

A xilit emellett egy iparilag nyírfából, illetve kukoricacsutkából és préselt cukornádból előállított édesítőszer. Mivel az elfogyasztott nyírfacukor negyede tud teljesen felszívódni a vékonybélben, erős hashajtó hatású lehet. Emiatt érdemes a bevitt mennyiséget fokozatosan növelve hozzászoktatni a szervezetet. Ezen kívül ez az egyetlen cukoralkohol, amelyre szénhidrátot kell számolni a cukorbetegeknek.

A cukoralkoholok közül az egyik legédesebb szer a maltit. Kevesebbet kell belőle használni, mint a többi cukoralkoholból. A maltit szirupként is megtalálható édességekben, ám ezt a cukorbetegek nem fogyaszthatják, mivel ez már tartalmaz hozzáadott cukrokat is.

(Forrás: Endokrinközpont)


A figyelmetekbe ajánljuk