Stanley Hazen orvos-tudós és kollégái a Cleveland Klinika Lerner Kutatóintézetében arra voltak kíváncsiak, hogy találnak-e olyan jeleket, amelyek figyelmeztetik az embereket, hogy a szívroham és a stroke kockázatára.
A választ az édesítőszerként használt szerves vegyületek, különösen az eritritol vérszintjében találták meg; ez a fajta édesítőszer általában az alacsony cukortartalmú, cukormentes és szénhidrátmentes élelmiszerekben használatos.
Mint kiderült, a vizsgált 1157 betegből azoknál, akiknek a vérében a legmagasabb volt ezeknek a vegyületeknek a szintje, kétszer nagyobb volt a kockázata annak, hogy a következő három évben meghalnak vagy súlyos szív- és érrendszeri problémájuk lesz.
Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat nem mutatta ki, hogy az eritritol a mesterséges édesítőszerekből származik, vagy hogy közvetlenül ez okozta volna a szív- és érrendszeri problémákat.
Emellett több, a kutatásban részt nem vevő táplálkozástudományi tudós kritikusan nyilatkozott a tanulmányról, mondván, hogy a laboratóriumi kísérletek „irreálisak", a megfigyelési eredmények pedig korlátozottak, mivel nem vették figyelembe, hogy az eritritol hogyan termelődhet a szervezetben.
Shutterstock
A szerzők szerint viszont a megállapításaik elégségesek ahhoz, hogy további vizsgálatokat indokoljanak a témában.
Eredményeink arra utalnak, hogy további biztonsági vizsgálatokra van szükség, amelyek a mesterséges édesítőszerek hosszú távú hatásait vizsgálják általában, és az eritritolét különösen a szívroham és a stroke kockázatára, különösen a szív- és érrendszeri szempontjából kockázatos betegeknél
– írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.
A mesterséges édesítőszerekről azt gondolják, hogy kémiailag semlegesek, de a tudósok többsége szerint ezek az alacsony kalóriatartalmú vegyületek nem feltétlenül mentesek az egészségügyi következményektől.
Míg a gyümölcsökben és zöldségekben természetes módon nagyon kis mennyiségben vannak jelen, a feldolgozott élelmiszerekben az eritrithez hasonló édesítőszerek szintje akár 1000-szer magasabb is lehet.
A kutatások egyébként azt mutatják, hogy a mesterséges édesítőszerek megzavarhatják a bélrendszerünkben élő mikrobákat, ami súlygyarapodáshoz és cukorbetegséghez vezet, illetve növelheti a rák kialakulásának kockázatát.
A probléma részben az, hogy bár a mesterséges édesítőszerek kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint az általuk helyettesített cukor – ezért a fogyasztásuk egyeseknek csökkenteni a cukorbevitelt –, az édesebb ízük arra ösztönzi a szervezetet, hogy még több cukros ízhez jusson.
Ez is érdekelhet: Szorongást okozhat az egyik legnépszerűbb édesítőszer
Ettől függetlenül folyamatos vita folyik az édesítőszerek biztonságosságáról – részben azért, mert egyes tanulmányok szerint az édesítőszereket fogyasztók körében megnövekedett a krónikus betegségek kockázata. Az új tanulmányban talált összefüggések egyébként már egy másik, együttesen közel 3000 fős, amerikai és dániai kutatásban is megjelent.
Az ehhez hasonló megfigyelésen alapuló vizsgálatok jobban tükrözik az emberek mindennapi étrendjét, de még így is hiányosak lehetnek: a kihívást az jelenti, hogy át kell vizsgálni sok más életmódbeli tényezőt, amelyek szintén nagymértékben befolyásolják a szív egészségét, mint például a fizikai aktivitás – összegzi az eredményeket a ScienceAlert cikke.