cukor vagy méz

Cukor vagy méz? Van egyáltalán különbség?

Mindenki tudja, hogy a cukrot mértékkel érdemes fogyasztani, hiszen a túlzott cukorfogyasztás számos egészségügyi állapotok problémához vezethet. Sokan emiatt olyan természetes édesítők felé nyúlnak, mint például a méz. De van különbség?


Az Real Simple oldala kérdezett meg néhány szakértőt, hogy tényleg igaz-e az az állítás, hogy a mézzel való édesítés egészségesebb választás, mintha cukorral tennénk ezt. A rövid válasz: igen is meg nem is.

Mutatjuk a hosszabbat.

A méz a méhek által gyűjtött virágnektár. Ismert az antibakteriális és antioxidáns tulajdonságairól, ami jótékonyan véd a fertőzések és betegségek ellen.

Egy evőkanál méz nagyjából 63,8 kalóriát, 17,3 gramm szénhidrátot és 17,2 gramm cukrot tartalmaz. Nincs benne zsír, és jelentéktelen mennyiségű fehérjét és rostot tartalmaz.

Bár a méz több kalóriát, szénhidrátot és gramm cukrot tartalmaz, mint a fehér cukor, több tápanyag is van benne, nem mellesleg több egészségügyi előnnyel is rendelkezik, bizonyos esetekben egészségesebb választás lehet a cukorral szemben.

"A méz előnyei közé tartozik hogy valamivel alacsonyabb a glikémiás indexe (azaz nem befolyásolja annyira a vércukorszintet), emellett több vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaz, például kalciumot, káliumot, C-vitamint, cinket, fenolsavakat és flavonoidokat.

A mézben lévő antioxidánsok segítenek a betegségeket elősegítő sejtkárosodások elleni védekezésben, és táplálják a bélrendszerben lévő jótékony baktériumokat. A jobb bélrendszeri egészség alacsonyabb gyulladásszinthez és számos betegség alacsonyabb kockázatához kötődik.

De még az is kiderült, hogy a méz jobban csillapítja a köhögést, mint a vény nélkül kapható köhögéscsillapítók.

Bizonyos esetekben érdemes lehet a cukrot mézre cserélni. A méz alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, mint a hagyományos cukor, és szélesebb vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-profilt kínál.

Mielőtt azonban megörülnénk az új, természetes édesítőnknek, és minden ételéhez mézet locsolnánk, érdemes figyelembe venni, hogy a mézet is csak mértékkel ajánlatos fogyasztani. A nap végén a cukor az cukor, és az a mézben is van, nem is kevés – akiknek pedig figyelniük kell a vércukorszintjükre, azoknak cukrot és a mézet hasonlóan kell kezelniük,

Azt pedig nem kell bemutatni ma már senkinek, hogy a magasabb cukorfogyasztás összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, egyes rákos megbetegedések és az elhízás fokozott kockázatával.

A Real Simple cikkében megkérdezett szakértők kiemelték: nem úgy kell tekinteni a mézre, mint antioxidáns-forrás, hanem inkább mint egy ízletes étkezési kiegészítőre.

A a gyakran fogyasztott cukor – bármilyen formában – megterhelheti az egészségünket, viszont nem kell feltétlen megszabadulni vagy félni. Egy változatos étrenddel belefér a mérsékelt cukorfogyasztás, és igyekezzük betartani a szakértő által ajánlott – napi 9 teáskanálnyi cukrot férfiaknak és 6 teáskanálnyit nőknek – értékeket.


A figyelmetekbe ajánljuk