édesítőt tesz a kávéjába egy lila inges férfi
Fotó: unsplash

Szorongást okozhat az egyik legnépszerűbb édesítőszer

Lehet, hogy az általunk fogyasztott édesített italok miatt többet szorongunk? Egy új tanulmány azt sugallja, hogy ezt a lehetőséget érdemes tovább vizsgálni.


Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által 1981-ben engedélyezett aszpartámot széles körben használják alacsony kalóriatartalmú élelmiszerekben és italokban. Ma már közel 5000 különböző termékben található meg, amelyeket felnőttek és gyermekek egyaránt fogyasztanak.

Ez is érdekelhet: 4 édesítőszer, amivel tökéletesen helyettesítheted a cukrot

Egy kutatás során amikor az egerek szabad hozzáférést kaptak az FDA által az emberek számára ajánlott maximális napi mennyiség 15 százalékának megfelelő aszpartámmal adagolt vízhez, a speciálisan erre a célra kifejlesztett hangulati tesztekben általában szorongóbb viselkedést mutattak. Ami igazán meglepő, hogy a hatások az állatok utódain is megfigyelhetők voltak, akár két generáción keresztül.

A kutatók a szorongást különböző labirintustesztekkel mérték és RNS-szekvenálást is végeztek az idegrendszerük kulcsfontosságú részein, hogy megtudják, hogyan fejeződnek ki a szövet génjei. Jelentős változásokat találtak az amigdalában, az agynak a szorongás szabályozásával összefüggő részében. Tudjuk, hogy fogyasztásakor az aszpartám aszparaginsavra, fenilalaninra és metanolra bomlik, amelyek mind hatással lehetnek a központi idegrendszerre. Már eddig is voltak kérdőjelek az édesítőszer egyes embereknél fellépő káros hatásaival kapcsolatban.

Ha tovább olvasnál: Egyre édesebben eszünk, ami nagy gondot okozhat még

feh\u00e9r--barna eg\u00e9r egy kis \u00e9lelemmel

Fotó: unsplash

Amikor az egerek diazepám adagokat kaptak − az egykor Válium néven forgalmazott gyógyszer, amelyet az embereknél általában szorongás kezelésére használnak −, a szorongásszerű viselkedés minden generációban megszűnt. A gyógyszer segít szabályozni azokat az agyi pályákat, amelyeket az aszpartám megváltoztat.

A kutatók egyértelmű változásokat figyeltek meg az állatok viselkedésében is, amelyeket a génaktivitás változásával hoztak összefüggésbe.

A kutatás folytatása ugyanannak a kutatócsoportnak a korábbi munkájának, amely a nikotinfogyasztás egér viselkedésre gyakorolt generációs hatásait vizsgálta: úgy tűnik, hogy ezek a hatások ismét öröklődnek az egérsejtek génjeiben bekövetkező, nem kódoló epigenetikus változások miatt.

Tehát nemcsak azok lehetnek veszélyeztetettek, akik mesterséges édesítőszert fogyasztanak, hanem a gyermekeik és azok gyermekeinek gyermekei is. Bár még további kutatásokra van szükség a témában, a kutatók már ezen eredmények alapján is óvatosságra intenek. Korábbi kutatások összefüggésbe hozták a mesterséges édesítőszereket a rákos megbetegedésekkel, valamint a bélbaktériumok glükóz-intoleranciához vezető változásaival; a szorongás egy újabb lehetséges veszély, amit érdemes figyelembe venni.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk