Egy kanál cukor.

Tudod mi a különbség a barna és a fehér cukor között? Most választ kaphatsz a kérdésre!

A fehér és a barna cukrokkal kapcsolatban sokkal több érdekesség üti fel a fejét, mint gondolnád. Az alábbi cikkben bemutatjuk a fehér és barna cukor közötti legfontosabb hasonlóságokat és különbségeket.


Mi is az a fehér kristálycukor?

A cukrot fotoszintézis révén a cukornád vagy cukorrépa növény levelei állítják elő. A növény szárában (cukornád) vagy gyökerében (cukorrépa) folyadékként tárolódik, mielőtt betakarítják és elküldik finomításra. A cukornád levét kivonják, tisztítják, szűrik és kristályosítják. A finomítási folyamat során akár különböző cukorfajták is előállíthatók. Az egyik ilyen cukor a fehér kristálycukor, amelyet valószínűleg sütésből vagy a reggeli teába vagy kávéba keverésből ismerhetsz.

Beszéljünk a barna cukorról!

A világos barna cukor gyakorlatilag ugyanaz, mint a fehér cukor némi melasszal nyakonöntve.

A melasz több nedvességet ad a cukornak (ezáltal lágyabb lesz a textúrája), sötétebb színt és enyhe karamell ízt. A melasz természetesen megtalálható a cukornád- és cukorrépa növényekben, és a finomítási folyamat során választják el a cukorkristályoktól, hogy fehér cukrot hozzanak létre.

Amikor a barna cukorról beszélünk, akkor leginkább a világosbarnára gondolunk. De ne feledkezzünk meg a sötétbarna cukorról sem! A sötétbarna változatban közel kétszer annyi melasz van jelen, emiatt sokkal mélyebb a színe. De nem csak a színben van különbség: a sötétbarna cukornak testesebb az íze, mint a világosnak, ezért ezt tartsd szem előtt, ha fel akarod cserélni őket egy receptben.

A barna cukor (mind a világos, mind a sötét) egyik hátránya – amit valószínűleg sok hobbi szakács már megtapasztalt – hogy amikor kinyitod a dobozt, zacskót vagy üveget, egy sziklaszilárd, kavicsszerű cukortömb köszön vissza. Ez akkor történik, amikor a cukor kiszárad, valószínűleg a nem megfelelő tárolás vagy érlelés miatt.

Ilyen esetben még mindig tökéletesen használható, ha egyszer már megpuhult, de legközelebb próbáld meg az eredeti csomagolás helyett egy légmentesen záródó edényben tárolni azt.

Hogyan használják őket?

Bár a recepttől függően néha felcserélhetők, mind a világos, mind a sötétbarna cukornak megvan a maga felhasználási módja. A szakemberek a sötétbarna cukor használatát olyan receptek esetén ajánlják, amelyeknek gazdagabb ízprofiljuk van, mint például a fűszeres sütemények, mézeskalácsok és grillmártások. Másrészt a világosabb verziót igénylő receptek közé tartoznak az édes mártások és a pácok. De ha a recept, amit követsz, nem írja elő, hogy milyen típusú barna cukrot használj, akkor a világosat érdemes preferálni.

Tápértékek

Ha megnézed a tápértékjelölést, valószínűleg rábukkansz a cukrok és a hozzáadott cukrok jelölésére. A termékben lévő összes cukor magában foglalja a természetes módon előforduló cukrokat, amelyek az élelmiszerekben, például a tejtermékekben és a gyümölcsökben eredendően jelen vannak, valamint a hozzáadott cukrokat, amelyeket a feldolgozás és a főzés során adnak az ételekhez és italokhoz. Fontos megjegyezni, hogy a fehér és a barna cukor mindig hozzáadott cukorként jelenik meg.

Táplálkozási szempontból nincs előnye a fehér cukor használatának a barna cukorral szemben, vagy fordítva, mondja a Cukorszövetség:

Táplálkozási szempontból minden természetes cukor viszonylag hasonló tápértékkel rendelkezik, körülbelül 15 kalóriával teáskanálanként (4,2 g).

Összegzés

A fehér cukor és a barna cukor közötti fő különbség a melasz jelenléte. Ez adja a barna cukor jellegzetes ízét, színét és nedvességtartalmát, ami megkülönbözteti a hagyományos fehér cukortól.

Forrás: EatingWell

A figyelmetekbe ajánljuk