rizs és cukor
Fotó: unsplash

A rizs pont annyira rossz a szervezetünknek, mint a cukor

A Harvard Medical School új információi szerint egy adag fehér rizs egészségkárosító hatásai a fehér cukoréval érnek fel, de vajon mennyire igaz ez?


A rizs a világ népességének több mint fele számára alapvető élelmiszer, köztük 640 millió Ázsiában élő alultáplált ember számára is. Könnyen hozzáférhető és szállítható, olcsó, és a barna rizshez képest hosszabb az eltarthatósága. Ennek ellenére kutatások bebizonyították, hogy negatívan hat az egészségünkre.

A Harvard Medical School szerint egyetlen adag fehér rizs gyors vércukorszint-emelkedést okoz, ami „majdnem ugyanolyan hatású, mintha tiszta asztali cukrot ennénk".

Ennek oka, hogy magas a glikémiás indexe (GI), ami gyors inzulin- és vércukorszint-emelkedést eredményez.

A kutatás a fehér rizst ugyanabba a GI-kategóriába sorolja, mint a kukoricát, a kuszkuszt, a cukros reggeli gabonaféléket, valamint a fehér és édesburgonyát.

k\u00ednai s\u00fclt rizs

Fotó: unsplash

Bár a hír figyelmeztet, Melissa Meier dietetikus azért „a fehér rizst semmiképpen sem tenné egyenlővé a cukorral”.

Elmagyarázza, hogy ez az alapvető élelmiszer nem eleve rossz, még ha kevésbé egészséges is, mint például a barna rizs:

Igaz, hogy a fehér rizs finomabb, mint a barna, és hacsak nem hosszú szemű, akkor magas lehet a glikémiás indexe, de még mindig kínál némi tápanyagot, és része lehet egy kiegyensúlyozott, egészséges étkezésnek.

Ez sem jelenti azt, hogy teljesen ki kell hagynod a rizst az étrendedből − még akkor sem, ha naponta fogyasztod.

Abszolút semmi baj nincs azzal, ha a rizs alapélelmiszernek számít az étrendedben. A hosszú szemű rizs választása jó ötlet, és ha teljes kiőrlésű, az még jobb.

Forrás: Body + Soul


A figyelmetekbe ajánljuk