lila ételek
Shutterstock

Meglepő egészségügyi előnyei lehetnek a lila gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának

Függetlenül attól, hogy a divatban szeretjük-e a lila színt, az élelmiszerekben nagy előnyünkre válhatnak a lila élelmiszere: a kutatások szerint a lila ételek (például lila burgonya, lila paradicsom, lila sárga, lila édesburgonya) a színűket a betegségek ellen kiváló antioxidáns antocianinból nyerik, és számos bizonyíték van arra, hogy rendkívül jót tesznek az egészségnek.

Az antociánokkal pigmentált lila (vagy kék vagy piros) gyümölcsök és zöldségek egészségügyi előnyei közé tartozik többek között a krónikus gyulladások alacsonyabb szintje, a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkenése – és még sok más.

Ez is érdekelhet: Az édesburgonya 6 meglepő egészségügyi előnye

Lila burgonya

Shutterstock

A finnországi Turkui Egyetem élelmiszertudományi részlegének kutatói áttekintették az antociánokkal – az antioxidánsokkal, amelyek bizonyos gyümölcsöknek, zöldségeknek és gyökereknek a vörös, lila és kék színű pigmenteket kölcsönzik – kapcsolatos korábbi tanulmányok eredményeit, és megtudták, hogy több tényező is szerepet játszhat abban, hogy képesek csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát – számol be a tanulmányról az EatingWell.

Az antociánok hatással lehetnek az anyagcserére, a bél mikrobiomra, a gyulladás szintjére és bizonyos tápanyagok felszívódására.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban 2023. január 18-án megjelent tanulmány pedig további bizonyítékokat talált arra, hogy miért érdemes lila élelmiszereket fogyasztani: a növényekben található antociánok olyan tulajdonságokkal rendelkezhetnek, amelyek segíthetnek csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Lila répa

Shutterstock

Mint kiderült, az antociánok különösen hatékonyan csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ha „aciláltak", vagyis olyan szerkezetűek, hogy a cukormolekulához egy „acilcsoportnak" nevezett atomcsoportot adnak. Probiotikus tulajdonságaiknak köszönhetően úgy tűnik, hogy az acilált antociánok a nem acilált antociánoknál jelentősebb mértékben segítik a cukorbetegség kockázatának csökkentését – állítják a szerzők.

Olvasd el ezt is! 5 egészséges nassolnivaló, hogy jobban aludjunk

Elemzési eredményeik alapján a tudósok úgy vélik, hogy az acilált antociánok segíthetnek a beleknek is, hiszen elősegítik bizonyos tápanyagok jobb felszívódását, a vércukorszint mellett pedig a koleszterinszintet is szabályozzák.

Az acilált antociánok nagy mennyiségben az alább felsorolt élelmiszerekben megtalálhatóak, így érdemes beszerezni belőlük:

  • Lila édesburgonya;
  • lila burgonya;
  • retek;
  • lila sárgarépa;
  • lila/vörös káposzta.


A figyelmetekbe ajánljuk