Az antociánokkal pigmentált lila (vagy kék vagy piros) gyümölcsök és zöldségek egészségügyi előnyei közé tartozik többek között a krónikus gyulladások alacsonyabb szintje, a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkenése – és még sok más.
Ez is érdekelhet: Az édesburgonya 6 meglepő egészségügyi előnye
Lila burgonya
Shutterstock
A finnországi Turkui Egyetem élelmiszertudományi részlegének kutatói áttekintették az antociánokkal – az antioxidánsokkal, amelyek bizonyos gyümölcsöknek, zöldségeknek és gyökereknek a vörös, lila és kék színű pigmenteket kölcsönzik – kapcsolatos korábbi tanulmányok eredményeit, és megtudták, hogy több tényező is szerepet játszhat abban, hogy képesek csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát – számol be a tanulmányról az EatingWell.
Az antociánok hatással lehetnek az anyagcserére, a bél mikrobiomra, a gyulladás szintjére és bizonyos tápanyagok felszívódására.
A Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban 2023. január 18-án megjelent tanulmány pedig további bizonyítékokat talált arra, hogy miért érdemes lila élelmiszereket fogyasztani: a növényekben található antociánok olyan tulajdonságokkal rendelkezhetnek, amelyek segíthetnek csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Lila répa
Shutterstock
Mint kiderült, az antociánok különösen hatékonyan csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ha „aciláltak", vagyis olyan szerkezetűek, hogy a cukormolekulához egy „acilcsoportnak" nevezett atomcsoportot adnak. Probiotikus tulajdonságaiknak köszönhetően úgy tűnik, hogy az acilált antociánok a nem acilált antociánoknál jelentősebb mértékben segítik a cukorbetegség kockázatának csökkentését – állítják a szerzők.
Olvasd el ezt is! 5 egészséges nassolnivaló, hogy jobban aludjunk
Elemzési eredményeik alapján a tudósok úgy vélik, hogy az acilált antociánok segíthetnek a beleknek is, hiszen elősegítik bizonyos tápanyagok jobb felszívódását, a vércukorszint mellett pedig a koleszterinszintet is szabályozzák.
Az acilált antociánok nagy mennyiségben az alább felsorolt élelmiszerekben megtalálhatóak, így érdemes beszerezni belőlük:
- Lila édesburgonya;
- lila burgonya;
- retek;
- lila sárgarépa;
- lila/vörös káposzta.