mérleg és ételek

Egy módszer, amihez diétázni sem kell, hogy beinduljon a fogyás

Az egyszerű rutin még meg is duplázhatja a fogyást, ha diétával és testmozgással is kombinálják.

Étrendi vagy életmódbeli változások nélkül is fogyhatnak azok az emberek, akik rendszeresen megmérik a súlyukat – olvasható a PsyBlog oldalán.

Számos tanulmány azt is megállapította, hogy az önmérlegelés a súlycsökkenés fenntartásában is hatékony lehet, és a fogyni vágyók akár meg is duplázhatják az eredményeiket, ha egyszerűen feljegyzik étrendjük és edzésprogramjuk részleteit.

A legutóbbi kutatást 296 egyetemista korú nőn végezték el, akiket két éven keresztül követtek nyomon. Ezalatt a nők egyike sem vett részt semmilyen fogyókúrás programban sem.

Az eredmények azt mutatták, hogy súlycsökkenés volt tapasztalható azoknál, akik önmérlegeléssel kezdték a napot.

A BMI és a testzsírszázalék csökkenése szerény, de még mindig jelentős volt, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a résztvevők nem vettek részt semmilyen fogyókúrás programban. Nem is vártuk, hogy fogyókúra nélkül a csoportból fogyni fognak.

– mondta Dr. Diane Rosenbaum, a tanulmány vezető szerzője.

Azonban a tanulmány szerzői elismerik: az eredmény nem feltétlenül bizonyítja, hogy az önmérlegelés egyértelműen súlycsökkenést okoz. Szerintük fordított helyzet is fennállhat: az is lehetséges, hogy akiknél súlygyarapodás volt tapasztalható, azok egyszerűen csak elkerülték a mérleget.

Más tanulmányok azonban szintén összefüggésbe hozták a mérlegre állást a fogyással.

Egy 2015-ös tanulmány szerint, ha naponta megmérjük a súlyunkat, akkor a testsúlyunk 10 százalékkal is csökkenhet egy év alatt.


A rendszeres önmérlegelés motiválhat minket az egészséges táplálkozásra és testmozgásra, mert bizonyítékot szolgáltat arra, hogy mindezek hatékonyan segítenek a fogyásban vagy a hízás megelőzésében. Hasonlóképpen, ha súlygyarapodást látunk a mérlegen, az információ motiválhat minket a változtatásra.

– állította 2015-ben Dr. Meghan Butryn, a tanulmány társszerzője.

A figyelmetekbe ajánljuk