koreai ételek

Szinte napról napra nő a fermentált ételek népszerűsége – részben a vélt egészségügyi előnyeik miatt. Egyes korábbi kutatások szerint ezek fogyasztása javíthatja a vércukorszint szabályozását, továbbá csökkentheti a vérzsírszintet és a vérnyomást is. De vajon segít-e a fogyásban? Erre a kérdésre kereste a választ egy friss tanulmány.


Az erjesztett élelmiszerekben olyan élesztőgombák találhatók, amely által megerjednek az összetevők és az eltarthatósági ideje is nagymértékben megnő. Ilyen például a joghurt, a sajt, a kefir, de a bor, a sör, a savanyú káposzta és a dél-koreaiak egyik nagy kedvence, a kínai kelből, retekből, sárgarépából, gyömbérből és chilipaprikából készülő kimchi is.

Ez is érdekelhet: Elég pár kilót fogynunk, hogy megtapasztaljuk ezt a 4 egészségügyi előnyt

Február elején, a Dél-Ausztráliai Egyetem által közzétett tanulmány épp ez utóbbi nemzeti étel kapcsán jutott arra a következtetésre, hogy bizonyos esetekben összefügghet az elhízás alacsonyabb kockázatával.

A vizsgálatba több mint 115 ezer, 40-69 év közötti főt vontak be, akiket arról kérdezték, mennyi kimchit fogyasztottak az előző évben.

Az eredmények szerint azok a férfiak, akik napi háromnál több adag káposztás kimchit ettek, kisebb valószínűséggel voltak elhízottak, és kevésbé voltak hajlamosak a hasi elhízásra. Mindezek a következmények a nők esetében már napi két adagnál is bizonyítást nyertek.

A Sciencealert cikke szerint azok viszont, akik öt vagy több adag bármilyen típusú kimchit ettek, már átestek a ló túloldalára: ők nagyobb valószínűséggel voltak elhízottak.

Ezt is olvasd el! Ez a mentális gyakorlat megháromszorozhatja a fogyásodat

A vizsgálatnak a kutatók szerint voltak azonban korlátai: elismerték, hogy az általuk használt kérdőív módszertana csak azt tudja megmondani, hogy van-e kapcsolat a két tényező között (kimchi és elhízás), de azt nem, hogy az egyik dolog okozza-e egy másikat (a kimchi okozza-e a fogyást).

Ezért fontos, hogy olyan kísérleti tanulmányokra alapozzunk, ahol a kutatók változtatásokat eszközölnek az alanyok étrendjében, és úgy nézik meg az eredményeket – nem a múlt adataiból indulnak ki.

Akkor most segítenek a fogyásban a fermentált ételek?

kimchi

kimchi

Fotó: Shutterstock

Az eddigi bizonyítékok nagyon gyengék ahhoz, hogy az erjesztett élelmiszerekről kijelenthető legyen, hogy biztosan elősegítik a fogyásunkat. Ezek a kísérleti vizsgálatok rövid ideig tartottak, és sokan nem számoltak be semmiféle súlyváltozásról.

Mindazonáltal az erjesztett élelmiszerek továbbra is hasznosak az egészséges, változatos és kiegyensúlyozott étrend részeként. Annyi biztos, hogy egészséges baktériumokban és tápanyagokban gazdagok, azonban a túlzott fogyasztásuk – már csak a magas sótartalmuk miatt – nem ajánlott.

A figyelmetekbe ajánljuk