Szinte napról napra nő a fermentált ételek népszerűsége – részben a vélt egészségügyi előnyeik miatt. Egyes korábbi kutatások szerint ezek fogyasztása javíthatja a vércukorszint szabályozását, továbbá csökkentheti a vérzsírszintet és a vérnyomást is. De vajon segít-e a fogyásban? Erre a kérdésre kereste a választ egy friss tanulmány.
Az erjesztett élelmiszerekben olyan élesztőgombák találhatók, amely által megerjednek az összetevők és az eltarthatósági ideje is nagymértékben megnő. Ilyen például a joghurt, a sajt, a kefir, de a bor, a sör, a savanyú káposzta és a dél-koreaiak egyik nagy kedvence, a kínai kelből, retekből, sárgarépából, gyömbérből és chilipaprikából készülő kimchi is.
Ez is érdekelhet: Elég pár kilót fogynunk, hogy megtapasztaljuk ezt a 4 egészségügyi előnyt
Február elején, a Dél-Ausztráliai Egyetem által közzétett tanulmány épp ez utóbbi nemzeti étel kapcsán jutott arra a következtetésre, hogy bizonyos esetekben összefügghet az elhízás alacsonyabb kockázatával.
A vizsgálatba több mint 115 ezer, 40-69 év közötti főt vontak be, akiket arról kérdezték, mennyi kimchit fogyasztottak az előző évben.
Az eredmények szerint azok a férfiak, akik napi háromnál több adag káposztás kimchit ettek, kisebb valószínűséggel voltak elhízottak, és kevésbé voltak hajlamosak a hasi elhízásra. Mindezek a következmények a nők esetében már napi két adagnál is bizonyítást nyertek.
A Sciencealert cikke szerint azok viszont, akik öt vagy több adag bármilyen típusú kimchit ettek, már átestek a ló túloldalára: ők nagyobb valószínűséggel voltak elhízottak.
Ezt is olvasd el! Ez a mentális gyakorlat megháromszorozhatja a fogyásodat
A vizsgálatnak a kutatók szerint voltak azonban korlátai: elismerték, hogy az általuk használt kérdőív módszertana csak azt tudja megmondani, hogy van-e kapcsolat a két tényező között (kimchi és elhízás), de azt nem, hogy az egyik dolog okozza-e egy másikat (a kimchi okozza-e a fogyást).
Ezért fontos, hogy olyan kísérleti tanulmányokra alapozzunk, ahol a kutatók változtatásokat eszközölnek az alanyok étrendjében, és úgy nézik meg az eredményeket – nem a múlt adataiból indulnak ki.
Akkor most segítenek a fogyásban a fermentált ételek?
kimchi
Fotó: Shutterstock
Az eddigi bizonyítékok nagyon gyengék ahhoz, hogy az erjesztett élelmiszerekről kijelenthető legyen, hogy biztosan elősegítik a fogyásunkat. Ezek a kísérleti vizsgálatok rövid ideig tartottak, és sokan nem számoltak be semmiféle súlyváltozásról.