Bár a legtöbben a testömegindex (BMI) alapján tájékozódunk saját súlyunkat illetően, egy friss kutatás szerint azonban ez az arányszám sok esetben megtévesztő és káros.
A BMI a testeket alulsúlyosnak, normál – ami az egészségesnek ítélt – és túlsúlyosnak, valamint elhízottnak minősíti. Ez az index ugyan hasznos eszköz lehet a testsúly- és egészségügyi szűrésekhez, azt nem szabad elfelejtenünk, hogy hiba egyetlen számhoz igazodnunk – kiváltképp, ha olyan, egészségügyileg fontos kérdésről van szó, mint a testsúly.
Ezt is olvasd el! Ez a mentális gyakorlat megháromszorozhatja a fogyásodat
Ugyanis ez az arányszám nem veszi figyelembe a testsúlyhoz és az egészséghez kapcsolódó két kritikus tényezőt: sem a testzsírszázalékot, sem a testösszetétel nemen, etnikai hovatartozáson és életkoron alapuló jelentős különbségeit.
Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy a BMI rendszere tévesen oszt be minket a túlsúlyos vagy az elhízott kategóriákba – ez pedig sok esetben egészségkárosító tevékenységekre sarkallhat minket.
Fotó: Siora Photography/Unsplash
Egy frissen publikált kutatás szerint például elég testsúlyunk mindössze 5-10 százalékát leadnunk ahhoz, hogy négy rendkívül fontos egészségügyi előnyt megtapasztaljunk.
Ez is érdekelhet: 7 tipp, hogy a sikeres fogyás után ne settenkedjenek vissza a kilók
1. Lecsökkent koleszterinszint
Az elhízás növeli annak az esélyét, hogy túl sok alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinünk -- más néven rossz koleszterinünk -- legyen. A túl sok rossz koleszterin és az azzal járó magas trigliceridszint pedig egyáltalán nem jó, mivel szűkíti az artériáinkat és korlátozza a véráramlást, ami növeli a szívbetegségek, a szívroham és a stroke kockázatát is -- olvasható a Sciencealert cikkében.
A kutatások azonban azt mutatják, hogy az összkoleszterin, az LDL-koleszterin és a trigliceridszint javulása már 5%-os súlycsökkenésnél is kimutatható.
2. Alacsonyabb vérnyomás
A vérnyomásunk akkor tekinthető magasnak, ha legalább egymást követő két alkalommal 140/90-nél magasabb értéket mutat. A magas vérnyomás miatt a szívünk és az érrendszerünk nehezebben és kevésbé hatékonyan működik. Ez idővel károsítja az artériáinkat, amely szintén növeli a szívbetegség, a szívroham és a stroke kockázatát.
Az 5%-os súlycsökkenés a szisztolés (az első szám a leolvasásban) és a diasztolés vérnyomást (a második szám) is javítja.
3. Csökken a 2-es típusú cukorbetegség kockázata
A túlsúly a 2-es típusú cukorbetegség elsődleges kezelhető kockázati tényezője, különösen azoknál, akik sok zsigeri zsírt hordoznak a hasuk körül. Ennek a túlsúlynak a hordozása arra késztetheti a zsírsejteket, hogy gyulladáskeltő vegyi anyagokat szabadítsanak fel, amelyek megzavarják, hogyan szabályozza a szervezetünk a hasnyálmirigyünk által termelt inzulint.
A kutatás szerint azonban már 7%-os fogyás 58%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
4. Kevesebb ízületi fájdalom
Fotó: Shutterstock
A súlyfelesleg hordozása gyulladást okozhat az ízületeinkben, ami hajlamosabbá tesz minket az izületi fájdalmakra. A kis mértékű fogyás viszont máris enyhíti ezt. Egy vizsgálatban minden egyes kilogramm súlyvesztés négyszeres csökkenést eredményezett a térdben található izületeket illetően.