A húst nem tartalmazó étrendek lényegesen nagyobb súlycsökkenéssel járnak.
A vegetáriánus étrendet követők jellemzően körülbelül 4,4 kilóval többet fogynak, mint a húst tartalmazó étrendet követők. A vegán étrend még hatékonyabb a fogyás szempontjából, átlagosan 5,5 kilóval jobb eredmény érhető el, mint a húst fogyasztóknál.
A vegetáriánus étrend különösen hatékony a fogyás szempontjából, mivel sok gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és zöldséget tartalmaz.
A zöldségeknek és a teljes kiőrlésű gabonaféléknek jellemzően magas a glikémiás indexük, ami azt jelenti, hogy nem okoznak vércukorszint-emelkedést. A gyümölcsök rostban gazdagok, és számos antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek természetes módon védik a szervezetet.
A rostok segítenek lelassítani a gyomorból távozó táplálék sebességét, ami megakadályozza az éhségérzet kialakulását. A több rost fogyasztását a kutatások többször is összefüggésbe hozták a fogyással.
A következtetések 12 különálló, összesen 1151 résztvevőt érintő tanulmány áttekintéséből származnak.
A tanulmányok mindegyike vegetáriánus étrendet folytató embereket hasonlított össze olyanokkal, akik továbbra is húst fogyasztva fogyókúráztak.
Kétféle vegetáriánus diéta létezik, írják a szerzők:
A vegetáriánus étrend két fő típusa a lakto-ovo-vegetáriánus étrend, amelyben a húsok kerülendők, de a tej és a tojás fogyasztása megengedett, valamint a vegán étrend, amelyben minden állati eredetű termék kerülendő.
A tanulmány szerzője így magyarázza az eredményeket:
Úgy tűnt, hogy a vegetáriánus étrend jelentős előnyökkel jár a testsúlycsökkentésben a nem vegetáriánus étrendhez képest. További hosszú távú vizsgálatokra van szükség a vegetáriánus étrend testsúlykontrollra gyakorolt hatásának vizsgálatához.
Forrás: PsyBlog