4 legjobb fehérjeforrás vegánok és vegetáriánusok számára

4 legjobb fehérjeforrás vegánok és vegetáriánusok számára

A vegetáriánus és vegán étrenddel kapcsolatban gyakran felmerül az az aggodalom, hogy esetleg nem tartalmaz elegendő fehérjét. Sok szakértő azonban egyetért abban, hogy egy jól megtervezett vegetáriánus vagy vegán étrend minden szükséges tápanyagot biztosíthat. Nézzük mik a legjobb fehérjeforrások ebben az esetben!

1. Tofu, tempeh és edamame

A szójabab teljes értékű fehérjeforrásnak számít, így pedig a szervezet számára az összes szükséges esszenciális aminosavat biztosítják.

2. Seitan

A seitan sok vegetáriánus és vegán számára népszerű fehérjeforrás. Gluténből, a búza fő fehérjéjéből készül. Sok szójaalapú húsutánzattal ellentétben főzéskor hasonlít a hús kinézetére és állagára. Emellett jó szelénforrás, és kis mennyiségben vasat, kalciumot és foszfort is tartalmaz.

3. Táplálkozási élesztő

A táplálkozási élesztő a Saccharomyces cerevisiae élesztő inaktivált törzse, amelyet a boltokban sárga por vagy pehely formájában árulnak. Sajtos ízvilága miatt, ami olyan ételek népszerű összetevőjévé teszi, mint a burgonyapüré és a rántott tofu. Még a tésztaételek tetejére, vagy akár a popcornra is szórhatunk belőle. Sőt, kiváló cink-, magnézium-, réz-, mangán- és B-vitaminforrás, beleértve a B12-t is.

Tönkölybúza és teff

A tönkölybúza és a teff az úgynevezett ősi gabonafélék kategóriájába tartozik. A tönkölybúza és a teff 10-11 gramm fehérjét biztosít csészénként (240 ml). Ezen kívül mindkettő kiváló forrása különböző tápanyagoknak, többek között az összetett szénhidrátoknak, rostoknak, vasnak, magnéziumnak, foszfornak és mangánnak. Sőt, B-vitamint, cinket és szelént is tartalmaznak.

A figyelmetekbe ajánljuk