Találtak egy gyógyszert, ami kezeli az elhízást

Egy olyan gyógyszert fedeztek fel, ami képes csökkenteni az elhízást.


Egy új kutatásban 2-es típusú cukorbetegségre való kezelést alkalmaztak egy elhízott csoporton. A kontrollcsoporthoz képest, amelyben olyan elhízott emberek szerepeltek, akik nem kaptak a szerből, jelentős változás volt megfigyelhető. A gyógyszert alkalmazók egyharmada ugyanis 20 százalékot adott le súlyából. Noha a gyógyszer hosszú távú hatásai még nem ismertek, más egészségjavító hatást is észleltek magukon a kipróbálók.

A gyógyszer neve Semaglutide (Ozempic és Rybelsus nevek alatt szokott megjelenni)és már 2017-ben jóváhagyták cukorbeteg emberek kezelésére. A szer segít az inzulin termelésében, ami kontrollálja a vércukorszintet. Mindezt úgy viszi véghez, hogy utánozza a glükagonszerű peptid-1 hormont, vagyis a GLP-1-et.

A GLP-1 szabályozza többek között az étvágyunkat és az anyagcsere folyamatokat. Evés után egészséges emberek szervezetében ez a hormon magas mennyiségben termelődik, megállítva az éhséget. Az elhízott egyének esetében gyakori az anyagcserezavar, melyet ez a gyógyszer hatása révén képes kezelni.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatásban résztvevő egyéneknél kalória csökkentett diétát vezettek be, emellett elkezdtek többet mozogni és konzultáltak dietetikusokkal. Ám ezen a programon belül is csak azok értek el nagy változásokat, akik a Semaglutide gyógyszert kapták a placebó helyett. A szerből egyébként kétszer annyit kaptak a kísérletben résztvevők, mint egy átlagos cukorbeteg.

A 68 hétig tartó program végén a cukorbetegeknek szánt gyógyszert kapók átlagosan 15.3 kilót adtak le, szemben a másik csoporttal, akik 2.6 kilót tudtak leadni. A kutatók szerint ez bizonyíték arra, hogy az elhízott emberek akár műtét nélkül is képesek lesznek a jövőben fogyást elérni.

ANovo Nordisk gyógyszercég piacra szeretné dobni a gyógyszert elhízásra is, nemsokára kérvényezni fogja az engedélyezést ehhez. A szakemberek ugyanakkor óva intenek minket, mivel egerekben a gyógyszer növelte a pajzsmirigy daganatok kockázatát.

(Forrás: Gizmodo)

A figyelmetekbe ajánljuk