egy nő mérőszalagot teker a dereka köré
Fotó: Shutterstock

Az „egyél kevesebbet, mozogj többet!" tanács nem segíti a fogyásunkat, sőt

Sokunknak egyszerű rutin az éves egészségügyi vizsgálat, de nem azoknak, akik a potenciálisan pontatlan testtömegindex (BMI) szabványok szerint a „túlsúlyos" fogalma alá tartoznak − számukra az orvosi vizit tele lehet kellemetlen pillanatokkal.


Egy, a Family Practice című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az esetek többségében az orvosok olyan fogyókúrás tanácsokat adnak a betegeknek, amelyek túl homályosak ahhoz, hogy hasznukra váljanak, ráadásul a tudomány sem támasztja őket alá. Utánajártunk, mit kellene valójában szem előtt tartaniuk az egészségügyi szakembereknek és nekünk, pácienseknek, ha felmerül a téma.

Ez is érdekelhet: A bennünk élő baktériumok lehetnek a felelősek a diéta alatti hízásért

​A tanulmány eredménye

Az angliai Oxfordi Egyetem szakértői csoportja 159 hangfelvételt vizsgált meg, amelyeken a háziorvosok és a „túlsúlyosnak” minősített testtömegindexű pácienseik közötti konzultációkat rögzítették. Gyakoriak voltak a felszínes tanácsok, köztük az olyan útmutatás,ok mint, hogy

egy kicsit változtatnia kellene az életmódján.

A találkozók mindössze 20%-ánál adtak az orvosok tanácsot arra vonatkozóan, hogyan lehet ténylegesen elérni az általuk javasolt fogyást.

Ha tovább olvasnál: A súlyzózás nem segít a fogyásban?

A leggyakori javaslatok között az alábbi elvont tippek szerepeltek:

egy doktorn\u0151 mosolyogva mutatja az eredm\u00e9nyeket \u00e9s ad tan\u00e1csokat a kiss\u00e9 t\u00fals\u00falyos n\u0151i p\u00e1ciensnek a rendel\u0151ben

Fotó: Shutterstock

  • Egyél kevesebbet, mozogj többet!
  • Csak lépcsőzz!
  • Vigyázz, mit eszel!
  • Csökkentsd a szénhidrátokat!
  • Használj alkalmazást a kalóriák nyomon követésére, hogy lásd a bevitt és a leadott kalóriákat!
  • Mozogj annyit, amennyit az ízületei megengednek!

A klinikusok tehát többnyire nem adnak hatékony tanácsokat, és így − még ha a betegek követnék is azokat −, nem valószínű, hogy lefogynának.

Érthető, hogy miért jelent kihívást a személyre szabottabb, árnyaltabb tanácsadás. A jelenlegi orvosi rendszer inkább kezelés- és betegségközpontú, mintsem a megelőzésre összpontosít, az orvosi egyetemi tananyagban pedig kevés idő jut a táplálkozásra és a fizikai aktivitásra. Az orvosoknak általában kevés az idejük ahhoz, hogy valóban megismerjék betegeik szokásait és az egyéb olyan külső tényezőket, amelyek hatással lehetnek az általános jólétre.

Ezért is érdemes az ezekre a területekre szakosodott szakértőkkel, például dietetikusokkal és gyógytornászokkal konzultálnunk, ha a probléma fennáll.

Az orvosoknak egyértelmű iránymutatásokra lenne szükségük arra vonatkozóan, hogyan beszéljenek az elhízással élő betegekkel a fogyásról. Ez segítene nekik abban, hogy elkerüljék a stigmatizáló sztereotípiák felerősítését, és hatékony segítséget nyújtsanak a fogyni vágyó betegeknek

− mondja Madeleine Tremblett, Ph.D., a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk