5 könnyű tipp, hogy megvédd a téli hidegtől bőröd

5 könnyű tipp, hogy megvédd a téli hidegtől bőröd

A tél nagy károkat okozhat a bőrünknek. Ráadásul otthon sem jobb a helyzet: míg a kinti hideg vörösre és érdessé teszi a kezet, addig a benti meleg elszívja a nedvességet a levegőből és a bőrből. Szerencsére számos módszer létezik a száraz bőr ellen, hogy az nedves és rugalmas maradjon az egész szezonban. Mutatunk 5 könnyen kivitelezhető tippet!


​Tartsuk hűvösebben, de még kellemesen a hőmérsékletet 

Ha a száraz, hűvös kinti levegő elől hazamenekülünk, akkor könnyen kísértésbe eshetünk, hogy felkapcsoljuk a fűtést. A magas hőmérséklet azonban csak szárazabbá teszi a levegőt. Próbáljunk ki egy hűvös, de még kényelmes beállítást, hogy megakadályozzuk a bőr további kiszáradását.

Alacsonyabb vízhőmérséklet zuhanyzáshoz és kézmosáshoz

Télen a hosszú, gőzölgő zuhanyzások ugyan jó ötletnek tűnhetnek, de a túlzottan forró víz könnyen kiszáríthatja a bőr. Szakértők szerint egy 5-10 perces meleg zuhany (vagy fürdő) kevésbé szárítja a bőrt, mintha ezt forró vízben tennénk meg.

Jó viszonyítási pont lehet, ha a víz már vörösre színezi a bőrünket – ez azt jelenti, hogy a víz már túl forró.

Kézmosáskor is kerüljük a túl forró víz használatát. Különösen, ha a kezünk hajlamos a vörös, pikkelyes és viszkető érzésre, ami a kéz ekcémájának lehetséges jelei is lehetnek, mivel a forró víznek vagy a hideg téli levegőnek kitett száraz bőr előidézheti az ekcémát is.

Ráadásul nincs is feltétlen szükségünk a forró vízre: szakértők szerint a hűvösebb víz ugyanolyan hatékonyan távolítja el a baktériumokat, mint a meleg víz, és kevésbé irritálja a bőrt.

Hidratáljuk a kezünket 

A kézmosás különösen fontos az influenzaszezonban, de a gyakori művelet megviseli a kezeket. Ezért érdemes minden kézmosás után bekenni a kezünket valamilyen hidratáló kézkrémmel. Mosogatás és takarítás közben pedig húzzunk vízálló kesztyűt, mert a különböző vegyszerek extrán kiszáríthatja a kezünket.

A hidratáló krém felvitele után vegyünk fel egy pamutkesztyűt, hogy segítsük a bőrünknek a krém felszívódását.

Viseljünk kényelmes, nem irritáló ruházatot 

Sok „téli anyag" súlyosbíthatja az amúgy is könnyen száradó bőrünk. A gyapjú és más, durvább ruházat ne érjen közvetlenül a bőrünkhöz, helyette viseljünk puha, légáteresztő anyagokból (például pamutból vagy selyemből) készült könnyű rétegeket közvetlenül a bőrünkön – és csak ezután húzzuk fel a nehezebb, melegebb pulóvereket.

Mindenképpen védjük a kezünket kesztyűvel a hideg téli levegőtől, ha pedig a gyapjúkesztyű túl irritáló, próbáljuk ki a bőrkesztyűt.

Étkezzünk egészségesen, és maradjunk hidratáltak 

Ne várjunk drasztikus eredményeket, de valóban lehet belülről kifelé haladva kissé hidratálni a bőrünket.

A hidratáltság megőrzéséhez a legjobb és legegyszerűbb dolog, ha sok folyadék, például vizet, fogyasztunk.

Egy 2015-ben, a Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kevés vizet ivó emberek képesek voltak pozitívan befolyásolni bőrük hidratáltságát, ha több vizet fogyasztottak (ebben az esetben két literrel többet, mint a szokásos napi vízbevitelük).

De az étrend is szerepet játszhat:kerüljük a feldolgozott élelmiszereket és cukrokat. Helyette fogyasszunk esszenciális vitaminokban, ásványi anyagokban és zsírsavakban gazdag teljes értékű élelmiszereket, hogy egészségesen tartsuk a bőrünk.


A figyelmetekbe ajánljuk