A megfelelő folyadékbevitel rendkívül fontos, pláne nyáron. De szerencsére nem a vízivás az egyetlen módja a hidratáltság megőrzésének. A vizet tartalmazó élelmiszerek közé tartozik megannyi gyümölcs és zöldség, amit a rekkenő hőségben fogyaszthatunk.
Görögdinnye
A legnagyobb sztár ebben az esetben a görögdinnye. A görögdinnye egészséges, és az egyik leghidratálóbb étel.
Jó sok vizet, emellett némi rostot és számos fontos tápanyagot, köztük C-vitamint, A-vitamint és magnéziumot is tartalmaz. Magas víztartalma miatt a görögdinnye kalóriasűrűsége nagyon alacsony. Továbbá a görögdinnye gazdag erős antioxidánsokban, köztük likopinban. Ezt a vegyületet a sejtek oxidatív károsodását csökkentő képességéről vizsgálták, amely olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint a szívbetegség és a cukorbetegség – írja a Healthline.
Olvasd el ezt is! Ha unod a vizet: 4 hidratáló ital, amivel helyettesítheted
Eper
Mivel az eper tömegének mintegy 91%-a vízből áll, fogyasztása hozzájárul a napi vízbevitelhez. Ezenkívül az eper rengeteg rostot, antioxidánst, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat, köztük C-vitamint, folsavat és mangánt tartalmaz.
Barack
Az őszibarack tápanyagdús és hidratáló gyümölcs.
Tömegének közel 90%-a víz. Emellett számos fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, például A-vitamint, C-vitamint, B-vitaminokat és káliumot. Továbbá, ha az őszibarackot héjával együtt fogyasztjuk, olyan antioxidánsokar is bevihetünk , mint a klorogénsav.
Kígyóuborka
Az uborka egy szintén népszerű hidratáló étel, amelyet érdemes beiktatni az étrendünkbe.
Szinte teljes egészében vízből áll, de kis mennyiségben néhány tápanyagot is tartalmaz, például K-vitamint, káliumot és magnéziumot. Más, vízben gazdag zöldségekkel összehasonlítva az uborka tartalmazza a legkevesebb kalóriát.
Saláta
A saláta fogyasztásának számos egészségügyi előnye van, hiszen rostos és folsavat tartalmaz. Ezenkívül magas K- és A-vitamin-tartalommal rendelkezik, amelyek a csontok és az immunrendszer egészségének megőrzésében játszanak fontos szerepet.
Továbbá a salátában lévő magas víz és rost kombinációja miatt – alacsony kalóriatartalma ellenére is – nagyon laktató.