A vízfogyasztás tévhitei: mi dehidratál, és mi nem?

Rengeteg helyen olvashatjuk, hogy mi hidratál, mi dehidratál, mennyi vizet igyunk, miért ne igyunk kávét.Mi igaz ezekből?


Az emberi test legfeljebb 60 százaléka vízből áll, a hidratálás, vagyis a víz fogyasztása emiatt pedig rendkívül fontos. De valóban napi nyolc pohár vizet kell fogyasztani? A kávé tényleg dehidratál? A hialuronsav valóban olyan jótékony hatású?

Dr. Cristina Psomadakis bőrgyógyász szerint a vízbevitel nagyon fontos a bőrsejtek egészséges működésének érdekében, a bőrhibák elkerülésére tehát valóban jó recept lehet a sok víz fogyasztása. Ez, a közhiedelemmel ellentétben minden bőrtípusú emberre vonatkozik: ugyanúgy ki lehet száradva egy zsíros bőrű ember, mint egy száraz bőrtípussal rendelkező.

Ám nem csak víz ivása által nyerhetünk vizet, nagyon fontos a vízben gazdag élelmiszerek fogyasztása, ilyenek az uborka, görögdinnye, kaliforniai paprika, eper, zeller és jégsaláta. Azon kívül, hogy hidratált állapotban tartanak, a testbe értékes ásványi anyagokat, vitaminokat és rostokat is juttatnak.

Egy mítosz szerint a kávé túlságosan kiszárít minket. A Birminghami Egyetem kutatása alapján kávéfogyasztók esetében nem találták azt, hogy dehidratáltabbak lennének másoknál. A vízivás kapcsán pedig létezik egy állapot, amelyről keveset hallunk, ez a túlhidráció, másnéven hiponatrémia. Ez egy olyan betegség, amikor a nátrium- és elektrolitszint veszélyesen alacsony lehet a túl sok víz ivása miatt. Fejfájást, hányingert, izomgyengeséget okozhat, extrém esetekben akár halálos is lehet.

A stressz, szennyezés, különböző eszközökből származó kék fény, UV-sugárzás és alváshiány mind befolyásolhatja a bőr azon képességét, hogy visszatartja-e a vizet, vagy sem. A hidratálás továbbá segít a hangulat szabályozásában és a koncentrációban, távol tartja a fejfájást.

A vízen és ételeken kívül mivel hidratálhatjuk még testünket? Hiarulonsavas szérumokkal. A hialuronsav egy olyan cukros anyag, amelyet természetes módon állítunk elő testünkben, megtalálható a bőrben, szemekben, ízületekben, de még a köldökzsinórban is. Amikor hiarulonsavas szérumot használunk, segítjük a hidratálás kiváltását a sejtekben.

Legyen szó ivóvíz bevitelének növeléséről, magas víztartalmú ételek fogyasztásáról, vagy bőrápolásról a hidratálás fokozása érdekében, az, hogy a víz kulcsfontosságú az egészségmegőrzésben, nem egy mítosz.

(Forrás: Guardian)

A figyelmetekbe ajánljuk