gluténmentes tábla

Hiába eszünk gluténmentesen, az egészséges élet még így sem garancia

A gluténmentesség nem feltétlenül az az egészséges választás, aminek sokan gondolják.

A rostban gazdag és gluténban szegény étrend csökkentheti a bélrendszeri panaszokat, például a görcsöket, a gyomorfájást és a puffadást, valamint segíthet a súly megtartásában, olvasható a különböző tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog oldalán.

A Nature folyóiratban megjelent kutatás szerint azok az emberek, akiknek étrendje rostban gazdag és gluténszegény ételekből áll, egészségesebb emésztőrendszerrel rendelkeznek, és többet is tudnak fogyni.

Mint kiderült, ennek az étrendnek a felnőttekre gyakorolt pozitív egészségügyi hatása a bélmikrobióta működésében és összetételében bekövetkezett változásokkal függ össze.

Kimutattuk, hogy a magas gluténtartalmú étrenddel összehasonlítva az alacsony gluténtartalmú, rostban gazdag étrend változásokat idéz elő a bélbaktériumok komplex ökoszisztémájának szerkezetében és működésében. Csökkenti a hidrogénkiválasztást, és mérsékeli a puffadást. Ezenkívül szerény súlycsökkenést is megfigyeltünk, ami valószínűleg a megváltozott bélbaktériumfunkciók által kiváltott fokozott zsírégésnek köszönhető

– számolt be az eredményekről Oluf Pedersen professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A vizsgálathoz egészséges dán emberek egy csoportját osztották be, akiknek két nyolchetes időszakon keresztül magas, illetve alacsony gluténtartalmú étrendet adtak a kutatók.

A magas gluténtartalmú étrend napi 18 gramm glutént tartalmazott, míg az alacsony napi 2 grammot. Mindkét diéta megegyezett a kalóriában és a tápanyagokban, de a rostösszetétel nagymértékben különbözött.

A kutatócsoport észrevette, hogy nem a csökkentett gluténbevitel volt a fő oka az egészséges alanyoknál tapasztalt pozitív hatásoknak, hanem a rostok összetétele.

A tanulmány szerint az élelmi rostok összetétele úgy változtatható meg, ha csökkentjük a rozsból és búzából származó rostok mennyiségét, és növeljük a zabból, zöldségekből, quinoából, barna rizsből és kukoricából származókat.

A kutatók kiemelték: a felnőttek több mint 20 százaléka szenved gyomor és bélrendszeri zavarokban, például irritábilis bél szindrómában (IBS) és gyulladásos bélbetegségben (IBD). Korábbi tanulmányok szerint az IBS-ben vagy IBD-ben szenvedőknél a gluténszegény étrend csökkentheti a gyomor és bélrendszeri tüneteket.

Mindenképpen több hosszú távú vizsgálatra van szükség, mielőtt bármilyen közegészségügyi tanácsot lehetne adni a lakosságnak. Különösen azért, mert úgy találjuk, hogy az élelmi rostok – és nem csupán a glutén hiánya – az elsődleges oka a bélrendszeri panaszok és a testsúly változásának. Mostanra úgy gondoljuk, hogy tanulmányunk ébresztőt fújhat az élelmiszeripar számára. A gluténmentesség nem feltétlenül az az egészséges választás, aminek sokan gondolják. A ma a piacon kapható gluténmentes élelmiszerek többsége masszívan nélkülözi az élelmi rostokat és a természetes táplálkozási összetevőket. Ezért van szükség arra, hogy az alacsony gluténtartalmú étrendet kedvelő fogyasztók számára elérhetővé váljanak a rostokkal dúsított, tápanyagokban gazdag, jó minőségű, friss vagy minimálisan feldolgozott gluténmentes élelmiszerek

– mondta Pedersen.


A figyelmetekbe ajánljuk