eper virágok
Micheile Henderson / Unsplash

Epres sajttorta, egészségesen

Sajttorta, sajtkrém nélkül? Vegánok, laktóz- és gluténérzékenyek, figyelem: lenyűgöző epres csodát mutatunk!


​Epres „sajttorta"

\u200bEpres \u201esajttorta"

Fotó: Bácsi Róbert László

Hozzávalók (18 cm-es tortához):

Tortalap:
  • 155 g mandula
  • 165 g aszalt datolya
  • 2 teáskanál kókuszolaj
  • 1/2 teáskanál só
Krém:
  • 285 g kesudió
  • 170 g friss eper
  • 100 ml juharszirup
  • 80 ml kókuszolaj
  • 1 lime reszelt héja és frissen facsart leve
  • 1/2 teáskanál őrölt vanília

Elkészítés:
Az aszalt datolyát magozzuk ki, majd 20 percre áztassuk meleg vízbe. A mandulával, két teáskanál kókuszolajjal és a sóval aprítsuk össze egy konyhai robotgépben. Akkor jó, ha kiveszünk belőle egy diónyit, és összegyúrva egyben marad. Szükség esetén egy pár teáskanál vizet is hozzáadhatunk. Egy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd egyenletes rétegben az aljába nyomkodjuk a mandulás datolyás alapot. Mélyhűtőben pihentetjük.

A krém elkészítéséhez a kesudiót 20 percre meleg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, és a kifacsart lime levével és héjával robotgépben pürésítjük. Szép lassan adagoljuk hozzá a juharszirupot, a kókuszolajat és a vaníliát is. Ha már jó krémes állagú, akkor adjuk hozzá az epret, és ezzel együtt is pürésítsük. Öntsük az alapra az epres krémet, és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de még nem túl kemény. Friss eperrel és mentalevéllel díszítjük.

Recept: Nagy Zita és Tóth Anita

A figyelmetekbe ajánljuk