matcha tea latte
Fotó: Shutterstock

5 tökéletes alternatíva, ha úgy érzed, túl sok kávét iszol

A kávé sokak számára kötelező reggeli ital, míg mások számtalan különböző ok miatt nem isszák.


Egyeseknél a magas koffeintartalom − 95 mg adagonként − idegességet és nyugtalanságot okozhat, másoknál emésztési zavarokat és fejfájást. Sokan egyszerűen csak nem szeretik a kesernyés ízt.

Összeszedtünk a healthline segítségével 5 finom kávé alternatívát, amit kipróbálhatsz, ha mégsem nem szeretnél lemondani a reggeli élénkítő italról.

​1. Cikória kávé

A kávébabhoz hasonlóan a cikóriagyökér is pörkölhető, őrölhető és finom forró itallá főzhető. Az íze is nagyon hasonlít a kávééhoz, de koffeinmentes. Gazdag inulinforrás, ami segíti az emésztést és támogatja az egészséges bélrendszert . Ezenkívül serkentheti a májat az epetermelésben, így jótékony hatással van a zsíremésztésre is.

Egyszerűen főzd meg, mint a hagyományos kávét − szűrőkávéfőzőben, francia presszóban vagy eszpresszógépben. Ne feledd, hogy az inulin mellékhatása lehet a puffadás.

​2. Matcha tea

A matcha zöld tea, amelyet a Camellia sinensis növény leveleinek gőzölésével, szárításával és finom porrá őrlésével állítanak elő. Kiváló antioxidáns-forrás. Számos előnye az EGCG-nek tulajdonítható.

Rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, és összefüggésbe hozták a testsúly és a testzsír csökkentésével is.

A matcha friss, egyesek szerint enyhén földes ízű. Adj 1-2 teáskanál matcha porhoz forró, de nem forrásban lévő vizet, majd kevergesd. A tea akkor van kész, ha enyhe hab képződik a tetején. A matcha tea latte elkészítéséhez 1 csésze gőzölt tejet is hozzáadhatsz. A matcha koffeintartalma általában magasabb: csészénként 35-250 mg között mozog.

​5. Yerba mate

yerba mate

Fotó: Shutterstock

A yerba mate egy természetes koffeintartalmú gyógytea, amelyet a dél-amerikai magyalfa, a llex paraguriensis szárított leveleiből készítenek. Íze kesernyés, füstös. Egy csésze nagyjából 78 mg koffeint tartalmaz, hasonlóan egy átlagos csésze kávéhoz. Tele van jótékony növényi vegyületekkel, amelyek antioxidánsként hatnak. Számos ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz, többek között riboflavint, tiamint, foszfort, vasat, kalciumot, valamint C- és E-vitamint. Egészségügyi előnyei ellenére mértékkel fogyasszuk.

Hagyományosan tökben készítik el, és fém szívószálon keresztül fogyasztják, és ivás közben vizet adnak hozzá.

​3. Arany tej

Az aranytej a kávé gazdag, koffeinmentes helyettesítője. Ez a meleg ital olyan élénkítő fűszereket tartalmaz, mint a gyömbér, a fahéj, a kurkuma és a fekete bors. További gyakori adalékai közé tartozik a kardamom, a vanília és a méz. A kurkuma erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy lábasban keverj össze 1 csésze tejet vagy tejmentes alternatívát 1/2 teáskanál őrölt kurkumával, 1/4 teáskanál fahéjjal, 1/8 teáskanál őrölt gyömbérrel és egy csipetnyi fekete borssal. Ízlés szerint adj hozzá mézet. Majd lassan kevergetve melegítsd fel a keveréket.

​4. Citromos víz

A citromos víz nagyszerű módja a nap indításának. Kalória- és koffeinmentes, és bőséges adag C-vitamint biztosít, ami antioxidánsként segíti az immunrendszert és védi a bőrt a napsugárzás okozta károsodástól. Elengedhetetlen a kollagén, a bőr, az inak és a szalagok alapvető szerkezetét biztosító fehérje létrehozásához.

1 csésze hideg vízhez add hozzá egy fél citrom levét − ami az ajánlott napi C-vitamin mennyiségnek máris 10%-át biztosítja.

Más gyümölcsöket és fűszernövényeket is hozzáadhatsz a változatos ízek érdekében: az uborka, a menta, a görögdinnye és a bazsalikom mind népszerű opció.


A figyelmetekbe ajánljuk