nagy zita tóth anita

A növényi alapú táplálkozás egyre szélesebb követőtáborral rendelkezik hazánkban, de még sokakban vannak kérdések ezzel kapcsolatban. Ezekről beszélgettünk Nagy Zitával és Tóth Anitával, akikkel főztünk is egy könnyed, színekben és ízekben tobzódó vegán lakomát.

Szerző: Rattner Réka

Fotó: Bácsi Róbert László


Mindenevőből vegán

Bácsi Róbert László

Egy igazán tavaszias, baráti hangulatú örömfőzésre állt össze két ízig-vérig mai nő, hogy bebizonyítsák, nagyszerű fogásokat készíthetünk rövid idő alatt tisztán növényi alapanyagokból. Nagy Zita tíz éve indította útjára Zizi kalandjai névre keresztelt gasztro­blogját, ami saját útját követte végig a teljesen növényi étrendre való átállásig, és amely idővel életmódvezetési témákkal is kibővült. Tóth Anita egy különleges natúr testápolási termékcsalád, az ANITA TOTH megálmodója, melynek egyedi formatervezésű csomagolása, natúr, finomítatlan, organikus összetevőkből álló szépségápoló szereket rejt, így kényeztetve a szépségre fogékony hölgyek érzékeit.

Életmódváltásuk története hasonló okból indult, ugyanis mindkettőjük mindenevőként élte a fiatalkorát, amiben aztán különböző egészségügyi problémák miatt vált szükségessé először a hús és a finomított alapanyagok, majd minden állati eredetű élelmiszer elhagyása. Zita előbb vegetáriánus lett, de ahogy meséli: „Jobban éreztem magam, s elmerülve a témában egyre jobban tetszett ez a táplálkozási forma, és az is, hogy mi mindent ki lehet hozni zöldségekből." Élelmiszer-ipari mérnökként mindig érdekelte az egészséges táplálkozás, de a vegánságra való végleges átállásának etikai és környezetvédelmi indíttatása is volt. Anita a paleolit diétára váltott először, miután kialakult nála egy autoimmun bőrbetegség.

„Ennek útján indult el az életmódváltásom, egyik napról a másikra kiiktattam a finomított cukrot, a glutént és a tejtermékeket az életemből, sokkal több nyers zöldséget és gyümölcsöt kezdtem el enni, illetve a sport is mindennapjaim része lett. Az orvostudomány mai álláspontja szerint a vitiligo gyógyíthatatlan, az én tüneteim mégis enyhültek. Ezután kezdtem el többet foglalkozni az egészség témájával, és az utóbbi két évben minden állati eredetű terméket kiiktattam a táplálkozásomból és az életemből is."

Az életmódjukkal járó szigorú táplálkozási szabályok követése az otthoni főzéssel oldható meg legkönnyebben, bár manapság már a fővároson kívül is szép számmal találni vegán étkezési lehetőségeket, különösen a vidéki nagyvárosokban. Zita két gyermek anyukájaként az ő étkezésükre is nagy gondot fordít. „A nagyobbik kisfiunk Waldorf óvodába jár, ahol lakto-vegetáriánus étkezés folyik, de meg tudják oldani a vegánt is. Ha pedig családilag kirándulunk, mindig viszünk magunkkal valami harapnivalót, amivel az éhségünket csillapítjuk. Gyümölcsöt, magvakat, hummuszt sárgarépával és uborkával, vagy szendvicset." Anita kritikusabban látja az itthoni kínálatot, így ő feltétlenül az önellátásra épít. „Szerintem nincs elég vegán hely Magyarországon, és ami jelenleg van, az sem biztosítja azt a magas minőséget, rost- és vitamintartalmat, amit otthon el tudok készíteni az általam választott alapanyagokból. Úgy gondolom, hogy attól, hogy egy étel nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, még nem feltétlenül egészséges. Sokat vagyok úton, de mindig csak saját készítésű ételeket eszem, és a mindennapokban is mindig van nálam gyümölcs vagy egy nyers energiaszelet."

Családdal sem probléma


Zita esetében vegán a szűk család, Anita szülei egyelőre „csak" egészségesebben táplálkoznak, és azt mesélik, a tágabb rokonság és a baráti kör is érdeklődéssel és odafigyeléssel fogadta ezt az étkezési formát, sőt ők maguk is több nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, és megnőtt bennük a kísérletező kedv is. Mikor a beszerzési forrásaikról kérdezem őket, mindketten elsőként említik a MOM szombati biopiacát, amellyel kapcsolatban a minőségen túl a termelőkkel való ismeretséget és az így kialakult bizalom előnyeit emelik ki. Zita célja a blogján és a szakácskönyvein keresztül is, hogy megmutassa a vegán konyha sokszínűségét, gazdagságát, amit az alábbi receptek is jól példáznak:

Mentás zöldborsó-krémleves

Szezámmagos-citromos pirított zöldspárga kuszkusszal

Epres "sajttorta"

A figyelmetekbe ajánljuk