Tej
Unsplash/Nikolai ChernichenkoA tejjel ritkán lehet hibázni.
Magas a foszfor-, kálium- és kalciumtartalma – három olyan tápanyag, amely összefüggésbe hozható az egészséges vérnyomással –, és D-vitaminnal is dúsított, amely számos egészségügyi előnnyel jár.
A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2019-ben megjelent tanulmányban a kutatók megállapították, hogy amikor férfiak és nők hat héten keresztül magas tejterméktartalmú étrendet fogyasztottak – ami 5-6 adag csökkentett zsírtartalmú tejet, joghurtot és sajtot tartalmazott – a résztvevők szisztolés és diasztolés vérnyomása átlagosan 4,5, illetve 3 ponttal csökkent, mint amikor napi egy vagy annál kevesebb tejterméket fogyasztottak hat héten keresztül.
A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a sok tejtermék beiktatása az étrendbe szerepet játszhat a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.
Hibiszkusz tea
A hibiszkusz tea is segíthet a vérnyomás csökkentésében – derül ki a Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research című szaklapban 2019-ben megjelent tanulmányból.
A kutatás résztvevői egy hónapon keresztül minden reggel 2 csésze hibiszkusz teát ittak, ami jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezett a kontrollcsoporthoz képest, akik ezzel szemben nem ittak teát – ráadásul mindkét csoportnak tanácsot adtak vérnyomáscsökkentő életmódbeli és étrendi változtatásokra is.
A hibiszkusz tea antociánokat és más antioxidánsokat tartalmaz. A Frontiers in Pharmacology című szaklapban 2020-ban megjelent áttekintésben a kutatók kifejtik, hogy az antociánok (és más antioxidánsok) segítik ellenállóbbá tenni az ereknek, amelynek köszönhetően az érszűkület is megelőzhető.
Gránátalmalé
Végül: ha aggódunk a vérnyomásunk miatt, itt az idő, hogy összebarátkozzunk a gránátalmával.
A káliummal és más szívbarát tápanyagokkal teli gránátalmalé háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea vagy a vörösbor. Nem meglepő tehát, hogy a Pharmacological Research című szaklapban 2017-ben megjelent áttekintés szerint a gránátalmalé rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a vérnyomást.
Az áttekintésben szereplő egyik tanulmány kimutatta, hogy a gránátalmalé fogyasztása javította a szisztolés vérnyomást (a vérnyomásmérés magasabb számát), függetlenül attól, hogy a résztvevők hány hétig itták.