hibiszkusz tea
Ha aggódunk a vérnyomásunk miatt, érdemes a lent felsorolt szívbarát italokat beilleszteni az étrendünkbe. Tudományosan bizonyított, hogy ezek az italok testmozgással és okos étkezési tervvel kombinálva segíthetnek a magas vérnyomás megelőzésében és ellenőrzésében. Mutatjuk is!

Tej

Unsplash/Nikolai Chernichenko

A tejjel ritkán lehet hibázni.

Magas a foszfor-, kálium- és kalciumtartalma – három olyan tápanyag, amely összefüggésbe hozható az egészséges vérnyomással –, és D-vitaminnal is dúsított, amely számos egészségügyi előnnyel jár.

A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2019-ben megjelent tanulmányban a kutatók megállapították, hogy amikor férfiak és nők hat héten keresztül magas tejterméktartalmú étrendet fogyasztottak – ami 5-6 adag csökkentett zsírtartalmú tejet, joghurtot és sajtot tartalmazott – a résztvevők szisztolés és diasztolés vérnyomása átlagosan 4,5, illetve 3 ponttal csökkent, mint amikor napi egy vagy annál kevesebb tejterméket fogyasztottak hat héten keresztül.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a sok tejtermék beiktatása az étrendbe szerepet játszhat a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.

Hibiszkusz tea

Shutterstock

A hibiszkusz tea is segíthet a vérnyomás csökkentésében – derül ki a Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research című szaklapban 2019-ben megjelent tanulmányból.

A kutatás résztvevői egy hónapon keresztül minden reggel 2 csésze hibiszkusz teát ittak, ami jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezett a kontrollcsoporthoz képest, akik ezzel szemben nem ittak teát – ráadásul mindkét csoportnak tanácsot adtak vérnyomáscsökkentő életmódbeli és étrendi változtatásokra is.

A hibiszkusz tea antociánokat és más antioxidánsokat tartalmaz. A Frontiers in Pharmacology című szaklapban 2020-ban megjelent áttekintésben a kutatók kifejtik, hogy az antociánok (és más antioxidánsok) segítik ellenállóbbá tenni az ereknek, amelynek köszönhetően az érszűkület is megelőzhető.

Gránátalmalé

Shutterstock

Végül: ha aggódunk a vérnyomásunk miatt, itt az idő, hogy összebarátkozzunk a gránátalmával.

A káliummal és más szívbarát tápanyagokkal teli gránátalmalé háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea vagy a vörösbor. Nem meglepő tehát, hogy a Pharmacological Research című szaklapban 2017-ben megjelent áttekintés szerint a gránátalmalé rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a vérnyomást.

Az áttekintésben szereplő egyik tanulmány kimutatta, hogy a gránátalmalé fogyasztása javította a szisztolés vérnyomást (a vérnyomásmérés magasabb számát), függetlenül attól, hogy a résztvevők hány hétig itták.


A figyelmetekbe ajánljuk