Ha te is a csokoládé szerelmese vagy, talán benned is jókora zavar van azzal kapcsolatban, hogy fogyasztása végül is jótékony vagy káros hatással van-e az egészségre.
A csokoládénak számos különböző fajtája és formája van: fehér csokoládé, tejcsokoládé és étcsokoládé − mindegyiknek más az összetétele, és ennek következtében a tápanyagprofiljuk sem azonos. A kutatások nagy részét a tejcsokoládéval és az étcsokoládéval kapcsolatban végezték, mivel ezek kakaószárazanyagot, a kakaónövény részeit tartalmazzák. A csokoládé állítólagos egészségügyi előnyei közül a legtöbb a kakaószilárdságú összetevőkhöz kapcsolódik. A fehér csokoládé például nem tartalmaz ilyet, csak kakaóvajat. Bármilyen csokoládé beleilleszthető egy kiegyensúlyozott étrendbe, de vajon vannak-e konkrét egészségügyi előnyei a csokoládé rendszeres fogyasztásának?
Ha tovább olvasnál: 5 tárgy csokoládéimádóknak
Javíthatja a szív egészségét
Az étcsokoládéban és a tejcsokoládéban is – bár eltérő mennyiségben − vannak kakaószilárd anyagok. A kakaó flavonoidokat tartalmaz − olyan antioxidánsokat, amelyek például a teában, a bogyós gyümölcsökben, a leveles zöldségekben és a borban is megtalálhatóak, és számos egészségügyi előnnyel járnak, többek között javítják a szív egészségét. Az étcsokoládé gazdagabb flavonoidokban.
A Reviews in Cardiovascular Medicine című folyóiratban 2018-ban megjelent áttekintés ígéretesnek találta a lipidpanelek és a vérnyomás javulását, ha egy-két naponta mérsékelt mennyiségű étcsokoládét fogyasztunk, de további kutatásokra van szükség e potenciális egészségügyi előnyök megerősítéséhez.
Csökkentheti a menstruációs görcsöket
Az étcsokoládé gazdagabb magnéziumban is tejes változatánál. Az USDA szerint 50 gramm étcsokoládé 114 milligramm magnéziumot tartalmaz, ami a felnőtt nők ajánlott étrendi adagjának körülbelül 35%-a. A magnézium bizonyítottan segít ellazítani az izmokat, beleértve a méhnyálkahártyát is. Ez segíthet enyhíteni a menstruációs görcsöket, ami a Nutrients című szaklapban 2020-ban megjelent cikk szerint a menstruáció idején a csokoládé iránti vágy hátterében is áll.
Ez is érdekelhet: Mindannyian szeretjük, mégis is csak kevesen tudjuk, hogy megvéd minket a szívelégtelenségtől
Fokozhatja a vasszintet
Fotó: Shutterstock
A Journal of Nutrition című folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmány szerint a vashiányos vérszegénység egyre gyakoribb. Az étcsokoládé viszont jó vasforrás. Egy 50 gramm étcsokoládé 6 milligramm vasat tartalmaz. A 19 és 50 év közötti nőknek napi 18 milligramm vasra van szükségük, a felnőtt férfiaknak pedig napi 8 milligrammra, a National Institutes of Health szerint. A jobb felszívódás érdekében az étcsokoládét C-vitaminban gazdag ételekkel, például bogyós gyümölcsökkel párosítva tápanyagokban gazdag nassolnivalót készíthetünk.
Javíthatja a kognitív funkciókat
A Nutrients című szaklapban 2019-ben megjelent randomizált kontrollvizsgálat szerint a napi étcsokoládéfogyasztás 30 napon keresztül javította a résztvevők kognitív működését. A kutatók ezt az étcsokoládéban található metilxantinoknak tulajdonítják, amelyek közé tartozik a teobromin és a koffein. További kutatásokra van azonban szükség ezen eredmények megerősítéséhez és a kognitív javuláshoz vezető mechanizmusok további megértéséhez.
Növelheti a magas koleszterinszint kockázatát
Miközben a csokoládéfogyasztásnak vannak potenciális egészségügyi előnyei, vannak lehetséges negatív következményei is. A fehér csokoládé és a tejcsokoládé magas telített zsírsav- és hozzáadott cukortartalmú. A Centers for Disease Control and Prevention szerint a telített zsírok és hozzáadott cukrok túlzott fogyasztása magas koleszterinszinttel és a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával jár.
Forrás: Eating Well