csokit evő lány

Mindannyian szeretjük, mégis is csak kevesen tudjuk, hogy megvéd minket a szívelégtelenségtől

Persze csak mértékkel.

A csokoládé heti egynél többszöri fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét – derült ki 50 év tanulmányainak áttekintéséből. A kutatás szerint a csokoládéfogyasztás jótékony hatással van a szív egészségére, különösen a vérnyomás és az endothelium (a szív és az erek belső bélése) funkcióinak javításával – olvasható a tanulmányt röviden szemléző PsyBlog oldalán

Tanulmányunk azt sugallja, hogy a csokoládé segít megőrizni a szív ereit. Korábban klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a csokoládé jótékonyan hat mind a vérnyomásra, mind az erek bélésére. Azt akartam tudni, hogy hatással van-e a szívet ellátó erekre (a koszorúerekre) vagy sem, és ha igen, akkor hasznos vagy káros hatással.

– mondta Chayakrit Krittanawong, a tanulmány vezető szerzője.

Unsplash/Daniel Fazio

A kutatók hat tanulmányt elemeztek 336 289 résztvevőn, közel kilencéves követési idővel. Azoknál, akik hetente többször ettek csokoládét, 8 százalékkal csökkent a koszorúér-betegség kockázata azokhoz képest, akik ennél kevesebbszer fogyasztottak.

A kilencéves követés során 4667 résztvevő szenvedett szívrohamot, és 14 043 esetben fordult elő koszorúér-betegség (CAD). Utóbbi a szívbetegségek leggyakoribb típusa, amely akkor jelentkezik, amikor az artériák beszűkülnek és megkeményednek, amitől nem tudják megfelelően ellátni vérrel a szívizmot.

Ha a CAD előrehalad, a szívbe áramló vér hirtelen elzáródik, és szívrohamot okoz.

A csokoládé olyan szívbarát tápanyagokat tartalmaz, mint a flavonoidok, metilxantinok, polifenolok és sztearinsav, amelyek csökkenthetik a gyulladást és növelhetik a jó koleszterinszintet (nagy sűrűségű lipoprotein vagy HDL-koleszterin).

Krittanawong kiemelte, hogy a tanulmány nem vizsgálta, hogy pontosan milyen mennyiségű és típusú csokoládé kell a jótékony hatás érdekében.

A csokoládé ígéretesnek tűnik a koszorúér-betegség megelőzésében, de további kutatásokra van szükség annak pontos meghatározásához, hogy mennyi és milyen csokoládé ajánlható. Úgy tűnik, hogy a mérsékelt mennyiségű csokoládé védi a koszorúereket, de valószínű, hogy nagy mennyiségben ez már nem igaz. Figyelembe kell venni a kereskedelemben kapható termékek kalóriatartalmát, a cukrot, a tejet és a zsírt, különösen a cukorbetegek és az elhízottak esetében

– mondta.


A figyelmetekbe ajánljuk