Kép egy bizarr, rossz álomról
Posztapokaliptikus zombitámadás? Végtelennek tűnő menekülés? Erik Hoel, az Tufts Egyetem idegtudományi tudományos adjunktusa megfejtette, mitől álmodunk néha bizarr, ijesztő dolgokat – tette ráadásul mindezt a mesterséges intelligencia működésének vizsgálatával.


A kutató tanulmánya először a Patterns tudományos folyóiratban jelent meg. Ebből kiderül, hogy ezek az torzított, ijesztő és kaotikus képek valójában a mindennapok valóságára készítenek fel minket, gyakorlatilag segítenek megérteni számunkra a ébrenlét sokkal kiszámíthatóbb valóságát – derül ki az IFL Science beszámolójából.

Hoel a mesterséges intelligencia működéséből és a neurális hálózatok tanítására alapozta elméletét, melynek kiindulópontja a hiba-visszaterjesztéssel (backpropagation of errors) kombinált gradiensereszkedés.

Tanítása során a hálózatba rengeteg információt táplálnak. Ezek közül az MI megtalálja a számára fontos és hasznos mintákat, és végül egyre hatékonyabban ismeri majd fel őket használat közben. Bizonyos idő elteltével azonban ezeket a mintákat már túlzottan is ismerni fogja a hálózat, ezért mindig új adatokat próbál majd ráilleszteni a szabályokra.

Pontosan ezért, a tudósok néha – csak úgy, mint amikor mi valami teljesen bizarr dolgot álmodunk – valami teljesen nem oda illő adatot adnak a rendszerhez, ami így gyakorlatilag nem kényelmesedik el.

A kutató szerint az emberekkel is ez történik, amikor ijesztő dolgot álmodnak: a valóság néha túlzottan egysíkúvá válhat, ami váratlan helyzetekben akár még veszélyes is lehet. Agyunk ezt megelőzve tréningez minket bizarr álmokkal, hogy felkészülten éljük meg a mindennapi világ eseményeit.

A figyelmetekbe ajánljuk