Japán kutatók valódi koronavírusokat használva mérték fel a különböző maszk-típusok nyújtotta védelmet. A vizsgálathoz két bábut használtak.A Tokiói Egyetem tudósai egy szimulációs kamrában vizsgálták a vírus levegőben történő terjedését és a maszkok hatékonyságát. A bábukat arccal egymás felé helyezték el, majd az egyikre egy porlasztót szereltek, ezzel utánozva a köhögéssel a levegőbe jutó koronavírus-részecskéket. A másik fejnek egy gyűjtőkamrája volt a belélegzett vírusok számára, imitálva ezzel a természetes légzést.

A kutatók két vizsgálatot végeztek el a bábukkal. Az első esetben a víruskibocsátó, majd a vírust belélegző fejre tettek maszkot. Előbbi esetben a textil és az orvosi maszk is több mint 70 százalékkal csökkentette a másik fej által belélegzett vírus mennyiségét, míg utóbbi alkalommal a textilmaszk 17, az orvosi maszk pedig 47 százalékkal kevesebb vírust engedett belélegezni. A szorosan rögzített N95-ös maszk, amelyet az egészségügyi dolgozók viselnek, a beszívott vírusok mennyiségét 79 százalékkal csökkentette – írja a 24.hu. A kutatók megjegyezték, hogy százszázalékos védelmet akkor sem nyújtottak az N95-ös maszkok, ha azt ragasztószalaggal rögzítették az arcra.

A második vizsgálatban mindkét fejre egyidejűleg tettek fel maszkot, ami természetesen még hatékonyabb védelmet jelentett. Kavaoka Josihiro professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy először végeztek kísérletet valódi koronavírussal a kórokozó terjedésének vizsgálatára. Ugyan itt felhívta a figyelmet, mennyire fontos, hogy a maszkot mindenki helyesen viselje.

Friss

Top 5 leggazdagabb színésznő a világon

Ki minden idők leggazdagabb színésznője? A Forbes elkészítette a top 10-es listát, akárcsak a férfi színészekről.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megnézed ezt a videót és megérted, miért Pogba a franciák vezére

A jó vezetőnek mindenkihez van egy jó szava, a francia középpályásnak egy külön kézfogása is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így tároljunk élelmiszereket ebben a hőségben

Az élelmiszerek megfelelő tárolása kulcsfontosságú lehet egészségünk megőrzésében, különösen a nyári időszakban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk