Itt a videó, ami bemutatja milyen maszkot kell viselnünk, és miért!

A PBS amerikai köztévé által gyártott It's Okay To Be Smart ismeretterjesztő széria legutóbbi adásában Matthew Staymates kutatását mutatták be a különböző maszkok, illetve azok hiányának hatását a koronavírus terjedését illetően.


A Schlieren módszernek a lényege, hogy lassítva le lehet követni vele a levegőben terjedő folyadék útját, így azt is megnézhetjük vele, hogyan terjed a koronavírus a szervezetünkben kommunikációval, köhögéssel, tüsszentéssel, légzéssel vagy akár énekléssel.


How Well Do Masks Work? (Schlieren Imaging In Slow Motion!) www.youtube.com


A vastagabb maszk nem véd jobban

Matthew Staymates/NIST

A kísérlet eredményeként kiderült többek között, hogy a túl vastag és túl szoros maszkok kevésbé hatásosak, mint a vékonyabb anyagból készült, bővebb kialakítású arcmaszkok. Ennek az az oka, hogy ha túl közel van az arcunkhoz és túl vastag a maszkunk, akkor nem szűri a párát, hanem oldalt és fent ugyanúgy a szabadba engedjük, ami nem túl hasznos. A maszkok fő célja ugyanis, hogy megállítsa a vírus többségének levegőbe áramlását és terjedését. Éppen ezért nem minket védenek, ha viseljük, hanem másokat, ezért fontos, hogy mások is viseljék velünk együtt.

Könnyen le tudjuk tesztelni egy egyszerű trükkel a maszkunk hatásosságát. Ha 30 centiről el tudunk fújni egy gyertyát vagy égő gyufát, akkor rendben van a maszkunk, és nem jelentünk benne veszélyt másokra. A helyes maszkviselés fontosságáról meggyőzőbb videót jelenleg aligha találunk.

A figyelmetekbe ajánljuk