A PBS amerikai köztévé által gyártott It's Okay To Be Smart ismeretterjesztő széria legutóbbi adásában Matthew Staymates kutatását mutatták be a különböző maszkok, illetve azok hiányának hatását a koronavírus terjedését illetően.


A Schlieren módszernek a lényege, hogy lassítva le lehet követni vele a levegőben terjedő folyadék útját, így azt is megnézhetjük vele, hogyan terjed a koronavírus a szervezetünkben kommunikációval, köhögéssel, tüsszentéssel, légzéssel vagy akár énekléssel.


How Well Do Masks Work? (Schlieren Imaging In Slow Motion!) www.youtube.com


A vastagabb maszk nem véd jobban

Matthew Staymates/NIST

A kísérlet eredményeként kiderült többek között, hogy a túl vastag és túl szoros maszkok kevésbé hatásosak, mint a vékonyabb anyagból készült, bővebb kialakítású arcmaszkok. Ennek az az oka, hogy ha túl közel van az arcunkhoz és túl vastag a maszkunk, akkor nem szűri a párát, hanem oldalt és fent ugyanúgy a szabadba engedjük, ami nem túl hasznos. A maszkok fő célja ugyanis, hogy megállítsa a vírus többségének levegőbe áramlását és terjedését. Éppen ezért nem minket védenek, ha viseljük, hanem másokat, ezért fontos, hogy mások is viseljék velünk együtt.

Könnyen le tudjuk tesztelni egy egyszerű trükkel a maszkunk hatásosságát. Ha 30 centiről el tudunk fújni egy gyertyát vagy égő gyufát, akkor rendben van a maszkunk, és nem jelentünk benne veszélyt másokra. A helyes maszkviselés fontosságáról meggyőzőbb videót jelenleg aligha találunk.

Friss

Danny DeVito lesz az ördög Audrey Plaza sorozatában

Audrey Plaza az ördög lányát fogja alakítani, aki éppen az antikrisztust neveli.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk