Egy Szajnából kihúzott, ismeretlen női holttest arcának vonásai alapján alkották meg a mai napig használatban lévő elsősegély bábuk fizimiskáját. A szájból szájba történő lélegeztetés gyakorlása folytán így az elhunyt lány vált a világon legtöbbet csókolt nővé.


Akinek jogosítványa van, vagy csak részt vett elsősegély oktatáson, az már találkozhatott újraélesztés elsajátítását segítő műanyag babával. Bár többféle bábu létezik, a Resusci Annie névre keresztelt darab a mai napig egy 1800-as évek végén megfulladt 16 év körüli francia lány arcának vonásait viseli.

Az azonosítatlan holttestet a Szajna folyóból húzták ki több mint 200 évvel ezelőtt. Mivel erőszak nyomait nem fedezték fel rajta, így a halál okát öngyilkosságnak állapították meg. Hogy megtudják ki volt, a lány testét közszemlére tették, ám senki sem ismerte fel őt, így a Szajna ismeretlen nőjeként kezdtek róla beszélni az emberek.

Hogy a későbbiekben is legyen mód a beazonosítására, a testtel foglalkozó patológus halotti maszkot készített a lány arcáról. Az évek előrehaladtával a maszkot sokszorosították, majd egyfajta szuvenírként árusították. A másolatok sok ember otthonába bekerültek, majd az 1950-es években a norvég játékgyártó, Åsmund Laerdal egy ismerőse lakásában figyelt fel a különös maszkra.

Leardalt akkoriban kérte fel az Amerikai Szív Egyesület (American Heart Association) egy tagja, Archer Gordon elsősegély bábuk gyártására, ugyanis az orvostanhallgatók akkoriban többször okoztak egymásnak fizikai fájdalmat, nem egyszer bordatörést, mert az újraélesztést tanulótársaikon gyakorolták. Laerdal ekkor döntött úgy, hogy a lány arcvonásait kölcsönzi a készülő babának.

Patriot Ambulance Service

Miután a játéküzemben akkor egy másik, Anne névre keresztelt figurát is gyártottak, Laerdal feltehetően róla nevezte el a műanyag bábut. Resusci Anniet a szívkompresszió gyakorlásához szükséges puha mellkassal, és nyitott szájjal alakította ki, hogy a szájból szájba lélegeztetés technikájának elsajátítását is lehetővé tegye.

Laerdal innentől fogva felhagyott a játékkészítéssel, és orvosi eszközök gyártásába fogott. Vállalata ma is létezik, és napjainkban is árulják a több mint 200 éve elhunyt, ismeretlen lány arcát viselő gyakorló bábut.

via Femina.hu

Friss

Ételek, amelyek szigorúan tiltólistásak a királyi családban

A királyi család tagjai szigorú protokoll szerint élik mindennapjaikat. A világ minden pillanatban az ő mozdulataikat figyeli, így kivétel nélkül tökéletesnek kell mutatkozniuk, ám jó pár szabály a négy fal között is érvényes rájuk. Ugyanis a királynő jelenlétében nem ehetnek akármit, hiszen akadnak olyan élelmiszerek, amit II. Erzsébet egyenesen száműzött a palotából.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk